Šparoge su omiljena proljetna biljka, evo zašto ih treba jesti!
Zbog malog prinosa i slabe iskoristivosti, te gotovo isključivo ručne obrade, malo je ima na tržištu, a cijena joj je prilično visoka. Uz malo truda i znanja, šparoge može svako uz male troškove jednostavno uzgajati u vlastitom vrtu i eksploatirati decenijama.
Nutritivne vrijednosti šparoge
Divlje šparoge imaju malu energetsku vrijednost. 100 grama sadrži samo 79 kJ ili 19 kcal, jer je siromašna bjelančevinama 1,7%, ugljenim hidratima 2,6% i mastima 0,1%. Hranljiva vrijednost šparoge je u sadržaju mineralnih sastojaka i vitamina. Prosječno sadrži oko 600 mg minerala, od čega najviše kalija. Ostalo su fosfor, sumpor, kalcij i magnezij. Osim toga, ima i željeza, bakra, cinka, fluora, joda i drugih mikroelemenata.
Od vitamina najbogatije su vitaminom C 23 mg, ali sadrži i dosta beta-karotena, provitamin A, te gotovo sve vitamine grupe B. Šparoga dospjeva u proljeće vrlo rano, kada na tržnicama nema mnogo svježeg povrća.
Koji dio šparoge se jede
Šparoge se mogu jesti kuhane, a pogodne su i za konzerviranje. Od njih se pripremaju supe, salate i variva. Bez obzira na to za koje jelo se odlučimo, uvijek moramo imati na umu da vanjski slojevi šparoge sadrže najviše vitamina i mineralnih soli, što znači da ih treba pripremati neoljuštene. Jestivi su mladi izdanci šparoge, 20 do 30 cm od vrha.
Salata od šparoga
Svi mi koji volimo šparoge, imamo i neki svoj posebni recept za pripremu salate. Salata od svježe ubranih šparoga je kao poslastica, i svaku trpezu će učiniti zdravijom i ukusnijom. Salatu od šparoga možete pripremiti na sljedeći način.
Svežanj šparoga oprati od nečistoća, te isjeckati na sitne komadiće. U posudu zajedno sa isjeckanim šparogama dodati dva nasječena kuhana jaja, biljno ulje i sol po želji. Promješajte salatu i stavite u hladnjak minimalno pola sata prije konzumiranja. Salata bude još bolja ako u nju dodamo i tunjevinu.
Termička obrada šparoge recepti
Nije svejedno ni kako ćemo kuhati šparoge, jer je samo jedan način zaista ispravan. Izdanci se povežu u snopić, stave se u duboki lonac s vrhovima prema gore, a zatim se voda nalije do polovine njihove visine. Kuha se obavezno poklopljeno. Još je bolje ako imamo ekspres-lonac, koji se hermetički zatvara, tako da se kuhaju na pari. Ovako pripremljene šparoge izvanrednog su ukusa, a i hranljivost im je uglavnom sačuvana.
Ako su već postale drvenaste i nisu za pripremanje salate ili variva, mogu se skuhati u čorbi od povrća, kojoj će znatno poboljšati ukus. Takva čorba je izvrsna za osobe osjetljivog želuca.
Šparoge kao lijek
Šparoga nije priznata kao ljekovita biljka, i tu počinje njena kontroverza, proturječnost o kojoj će još biti riječi. Jer upravo je ljekovitost proslavila šparogu u historiji. U staroj Kini, još 3000 godina prije nove ere, jedna vrsta šparoge s Dalekog istoka bila je vrlo tražena kao lijek protiv suhog kašlja, čireva i otoka. Smatralo se da šparoga ublažava bolove u nogama, pa su je obilato koristili u pripremanju kupki.
U Francuskoj, koja je ovu biljku poznavala također u doba Rimljana, šparogu su hvalili kao diuretičko sredstvo, koje ima čak takvu moć da rastvara bubrežne kamence.
Ljekovitost šparoge nije, dakle, službeno priznata, ali je nesumnjiva. Ljekovitija je čak od mnogih priznatih ljekovitih biljaka, a njen korijen i podanak u nekim zemljama se ipak koriste u medicini. Ona djeluje kao blagotvorno sredstvo protiv zatvora, preporučuje se anemičnim osobama, upotrebljava se kao oblog protiv ekcema.
Šparoga je odlična hrana za dijabetičare, slabašne osobe i rekonvalescente. Ipak, najznačajnije je njeno diuretičko svojstvo. Preporučuje se pri otežanom mokrenju, osobama oboljelim od gihta, vodene bolesti i reume, ali se izričito zabranjuje bolesnicima s akutnom upalom zglobova, mokraćnih putova i prostate.
Ljekovitost šparoge potiče od asparaginske kiseline (aminokiselina) koja stimulira diurezu. Umnim radnicima dobro će doći kao stimulator protiv većih misaonih napora, ali zbog istih razloga nije pogodna za nervozne niti za one koji pate od nesanice.
I na kraju, da ne bude iznenađenja. Uzimate li šparoge u većim količinama i češće, mokraća će poprimiti karakterističan neugodan miris. To ne treba da vas zabrinjava, jer je upravo to dokaz da potiče izlučivanje otrovnih materija iz organizma.