Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Biseri mudrosti > Oni koji su na visokim duhovnim stepenima ne mare za dunjaluk niti zavide na njemu

Oni koji su na visokim duhovnim stepenima ne mare za dunjaluk niti zavide na njemu

Osobe koje su dostigle visoke duhovne stepene, nesrećom smatraju jedino ono što se tiče dunjaluka.

Kada im se otvore neka dunjalučka vrata, oni to smatraju nesrećom i fitnom jer za njih su dunjaluček stvari nešto što ih može udaljiti Allaha dz.š, kao što se i navodi u časnom ajetu: „I kada bi zaboravili ono čime su opominjani, Mi bismo im kapije svega otvorili; a kada bi se onome što im je dato obradovali, iznenada bismo ih kaznili i oni bi odjednom svaku nadu izgubili.“(En'am,44)

Eto,to je ono što odabrani smatraju nesrećom, o čemu imaju loše mišljenje i ono na čemu ne zavide. To su doista oni koje je Allah, dž.š, za Sebe odabrao, kojima je podario visoke stepene bliskosti i ukazo posebnu pažnju. Sve njihove karakterne crte vrijedne su hvale, svi njihovi postupci su onakvi kakvi trebaju biti i svaka njihova osobina dostojna je pohvale. Suprotno njima, ostali ljudi su većinom promjenjivog stanja.

Onako kako negativno tumačenje, ako nema realnog uzroka za njega, dovodi čovjeka u duhovnu tjeskobu, uništava njegov polet i nadu, tako i pozitivno tumačenje čovjeku daje polet i duhovnu širinu. Pozitivno tumačenje čini život smislenijim i povećava životnu radost. Korisno je i iz tog ugla sagledati današnje psihičke probleme, krize i depresije od kojih pati savremeni čovjek, upravo u kontekstu prethodno navedenog.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com