Ekonomija

Snažan rast broja putnika na Sarajevskom aerodromu

Sarajevski aerodrom zabilježio je snažan rast broja putnika u junu, pokazuje aerodromska statistika, izvještava Indikator.ba.

Najveći aerodrom u Bosni i Hercegovini opslužio je u prošlom mjesecu 71.985 putnika, što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na maj kada je kroz aerodrom prošlo 31.925 putnika.

Ovakav razvoj je ohrabrujući iako je broj putnika još poprilično daleko od pretpandemijskog nivoa. Naime, u rekordnom junu 2019. godine Sarajevski aeerodrom je imao 119.205 putnika, da bi taj broj u junu 2020. godine, zbog lockdowna, pao na svega 3629.

Snažniji oporavak putničkog prometa na Sarajevskom aerodromu počeo je od maja ove godine, nakon što se u prethodnom periodu broj putnika kretao na nivou između 10-18 hiljada mjesečno.

Porast zauzetosti aerodroma evidentan je i kroz broj aerodromskih operacija, kojih je u junu bilo 1178. To je značajno povećanje u odnosu na mjesec ranije kada je bilo 718 avio operacija.

Sarajevskom aerodromu je izgledna dobra ljetna sezona s obzirom da se u julu očekuje 1.425 letova, pri čemu su tri nove aviokompanije lansirale letove Kuwait Airways, Jazeera Airways i Gulf Air.

Veliki broj letova u tokom ovog mjeseca planiran je za Sarajevo iz zaljevskih zemalja – Bahreina, Kuvajta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button