Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Snaga volje: U Senegalu Kur'an podučavaju pisanjem odlomaka ugljem na drvene ploče

Snaga volje: U Senegalu Kur'an podučavaju pisanjem odlomaka ugljem na drvene ploče

– Časovi se održavaju u improvizovanim kolibama, a čitanje Kur'ana vježbaju na drvenim pločama koristeći ugalj umjesto olovki. Nakon što zapamte ajete napisane na pločama brišu ih i pišu nove

Djeca na području Arafata, udaljenog 20 kilometara od prijestolnice Senegala, Dakara, u teškim uslovima uče čitanje Kur'ana, svete knjige muslimana, javlja Anadolu Agency (AA).

U Senegalu oko 92 posto populacije čine muslimani. U osnovnoj školi “Dara”, učenici starosne dobi između pet i 17 godina, uče čitanje arapskog pisma i odlomke iz Kur'ana pišući ih na drvenim pločama. 

Časovi se održavaju u improvizovanim učionicama, odnosno u kolibama, a pamćenje ajeta iz Kur'ana vježbaju pišući ih na drvenim pločama koristeći ugalj umjesto olovki. Nakon što zapamte ajete napisane na pločama brišu ih i pišu nove. 

Osmane Sow sedam godina radi u školi, a kako je kazao za AA, unatoč ograničenim mogućnostima, pokušavaju podučavati djecu čitanju Kur'ana. 

Sow daje časove i ne očekuje nikakvu naknadu za to.

“Dajemo časove za oko 60 osoba različitih starosnih dobi. Učenici nakon škole dolaze ovamo i uče čitanje Kur'ana”, kazao je Sow.

Akos.bA/AA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top