Historija i tradicijaKutak za ženuU Fokusu

Smail Balić o poštenju žene muslimanke – čedna, časna, nježna i odana

Primarni zadatak svake žene, posebno muslimanke je da čuva svoju čast. Čuvanje časti, ili što bi naši stari rekli „obraza“ mora biti prioritet bez obzira u kojem se vremenu nalazili. Upravo o značaju ženske časti govori istaknuti bošnjački intelektualac Smail Balić, koji navodi različite primjere kroz našu historiju kako je bilo važno da žena sačuva „obraz“. Također, Balić ističe i to da Bošnjaci nisu žalili svoju krv kada je upitanju ženska čast.

Smail Balić o bošnjačkoj ženi

„Muslimanska žena je čedna i časna (rzli i obrazli), radina, nježna svojoj djeci i mužu odana. Sva ova svojstva su etički osnovana. Govorljiv dokaz za to pruža haremska lirika. Samo jedna moralno visoka sredina mogla je postati kolijevkom „Hasanaginice“, jedne od najdojmljivijih narodnih pjesama na svijetu, koja je zbog toga postala „biserom jugoslovenskog slavističkog istraživanja“. Među bosanskim muslimanima je osobito razvijeno poštovanje majke.

Njezina riječ ima često učinak i na zrele muževe. Uz majku se veoma poštuje sestra. Ona se u narodnim pjesmama redovno pojavljuje kao kao pouzdan oslonac i dobri duh svog brata. Bošnjačke djevojke su, kolko ih nije zahvatio val feminizma, povučene i stidne. One s puno pažnje i strahopoštovanja susreću starije ljude, osobito roditelje. Koliko se mnogo držalo do časti žene i djevojaka u Bosni i Hercegovini pokazuje uvjerljivo poznata „Sarajevska Kronika“ iz 18. stoljeća.

Pisac ovog ljetopisa, Mulla Mustafa ef. Bašeskija, sastavio je čitavu listu potresnih tragedija, koje su se za njegova vremena odigrale u glavnom gradu Bosne zbog povrede ženske časti.“

Ovaj tekst sasvim sigurno je aktuelan i danas, a o njegovo poruci se treba dodatno promisliti, te uzeti njegove poruke.

Za Akos.ba priredio: Admir Lisica

Povezani članci

Back to top button