Islamske teme

Školjke i morski plodovi – halal ili haram?

Nedavno je jednom uličnom prodavaču školjki u Erzurumu u Turskoj odjednom propao posao. Naime, hodža je na džumi u vazu rekao džematlijama da je jedenje školjki haram. Nakon toga skoro niko više nije kupovao školjke od jedinog uličnog prodavača tog poznatog turskog specijaliteta u Erzurumu.

U turskoj javnosti se zbog ovog neobičnog događaja razvila široka polemika pa se zbog toga oglasilo i Ministarstvo vjere Republike Turske. Kao glavni vjerski autoritet izdali su vrlo jasan i jednostavan vodič šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno jesti.

{youtube}nn7YW3ceLnk{/youtube}

 

Pored široko poznatih činjenica o jelima koja su halal ili haram turski Diyanet je posebnu pažnju posvetio životinjama kao što su žabe, zmije, školjke, rakovi i slične. Pa tako u vodiču Diyanet navodi da se po Malikijskom mezhebu mogu jesti žabe, kornjače, rakovi, zmije ili krokodili dok je za hanefije i šafije meso ovih životinja haram. Na isti način, za pripadnike hanefijskog mezheba sve morske životinje koje su same crkle, osim riba, smatraju se haramom. Razlog za nesuglasice i zbrku među muslimanima oko toga da li je haram jesti školjke tursko Ministarstvo vjere prebacuje na mezhebske razlike.

preporod.com

 

Morski plodovi i iznutrice
Pitanje:
Esselamu alejkum!
Zanima me koje je iznutrice životinja zaklanih po propisu i u ime Allaha dž.š. dozvoljeno jesti, te koje je morske/riječne životinje dozvoljeno jesti.
Pronašao sam hadis koji kaže: ‘Dozvoljene su nam dvije vrste lešina: lešina ribe i skakavca, i dvije vrste krvi: jetra i slezena’.
1. Da li to znači da nam nije dozvoljeno da jedemo bubrege, srce ili mozak zaklanih životinja?
2. Da li to znači da nam je dozvoljeno da jedemo samo ribu, ali ne i školjke i rakove?
Unaprijed hvala na odgovoru!

 

Odgovor

1. Nije zabranjeno jesti nijedan unutrašnji organ, osim ako se dokaže da je konzumacija nekih od njih štetna. Dakle, dozvoljeno je jesti ne samo slezenu i jetru, već i bubrege, srce, mozak i sve što je uobičajeno da se jede od propisno zaklanih životinja. Spomenuti hadis se odnosi na krv koja se zadrži u jetri slezeni nakon klanja životinje. Ona nije zabranjena, za razliku od one koja isteče tokom klanja ili ranjavanja životinje.

2. Dozvoljeno je jesti sve morske plodove: ribe, rakove, školjke itd., osim ako se utvrdi da neki od njih štete čovjeku. 

Odgovorio dr. Enes Ljevaković

rijaset.ba

Povezani članci

Back to top button