Zanimljivosti

Zašto sanjamo osobe koje ne poznajemo?

U snovima uglavnom viđamo poznata lica ali nekad sanjamo i neka nepoznata lica tj. ponekad u snu vidimo i osobe koje ranije nismo nikad vidjeli.

Nedavno je otkriveno da se ustvari radi o pogrešnoj percepciji tj. da se ne radi osobama koje nismo ranije vidjeli i koje ne poznajemo, već da su to osobe koje smo nekad ranije vidjeli, i s kojima smo imali kontakt pa makar i na nekoliko sekundi, a zatim ih zaboravljamo. Međutim, naša podsvijest ne zaboravlja slike i likove s kojima smo uspostavljali bilo kakav kontakt u životu, već ih pohranjuje a potom ih upotrebljava u ovom području (snovima). Ali obzirom da nam u snovima dolaze samo neki djelići podsvjesti  teško ih možemo povezati.

 

Tako, naprimjer, ako sanjate da neko želi da vas povrijedi u snu – to može biti neki stogi učitelj kojeg ste imali u djetinjstvu ili medicinska sestra koja je htjela da vam da injekciju. 

Isto tako nekad u snovima vidimo osobe koje ne poznajemo i mislimo da ih nikad nismo vidjeli, a ustvari možda smo ih nekad samo na tren ugledali, naprimjer na ulici dok smo prolazili autom pored njih i sl.

 

Izvor: thaqqafny.blogspot.com

Za Akos.bA prevela: Adina Muratović-Voloder

Povezani članci

Back to top button