Vijesti iz svijeta

Selman el-Auda: Arapi su pred historijskom šansom za preporod

Pomoćni Generalni sekretar Svjetske unije islamske uleme i poznati saudijski daija dr. Selman el-Auda se u svom intervjuu za al-Jazeeru na arapskom osvrnuo na trenutno stanje u arapskom svijetu nakon vojne intervencije koalicije okupljene oko Saudijske Arabije u Jemenu

 

On je kazao da svi događaji kroz koje prolazi region Bliskog istoka ukazuju na djelimično povlačenje zapadnih sila, prije svega SAD-a iz samog regiona, što je njihova nova strategija. Šejh el-Auda smatra da je djelimično povlačenje Zapada sa Bliskog istoka posljedica njegovih gubitaka i neuspjeha u brojnim misijama koje je provodio u ovom dijelu svijeta. Takva konstalacija odnosa na Bliskom istoku je nova prilika za arapski svijet da, lišen svih političkih podjela, krene jednim novim putem, putem reformi i preporoda.

Prema mišljenju šejha el-Aude, svi projekti koji bi bili pokrenuti u arapskom svijetu moraju biti zasnovani i utemeljeni na islamu, kao što je to smatrao i Ibn Haldun. U tom slučaju oni neće biti ni na uštrb drugih vjera i zajednica u arapskom svijetu isto kao što je medinska država inkomponirala u sebi sve religijske elemente.

Šejh el-Aude je istakao da je rješenje egipatske krize obaveza arapskog svijeta i da je nužno izgraditi novu atmosferu u kojoj će islamisti zauzeti mjesto koje im pripada, ali i vojska ono mjesto koje joj pripada. Egiptu treba nacionalno pomirenje i konsenzus kako bi zauzeo svoju ulogu u preporodu arapskog svijeta.

Prema njegovom mišljenju za zaustavljanje velikoizraelskih i iranskih ambicija nužno je opće jedinstvo muslimana, prije svega na relaciji Turska-Zaljev kako bi se adekvatno suprotstavili opasnostima terorizma i cionizma.

islambosna.ba

Povezani članci

Back to top button