Kolumne i intervjuiVijesti iz svijeta

Zašto je Muhamed bin Selman iznevjerio Gazu?

Opoziciona saudijska akademkinja, dr. Madawi Al-Rasheed, u svojoj kolumni na britanskoj web stranici “ Middle East Eye ”, bavi se pitanjem zašto je Saudijska Arabija napustila Gazu. “U prošlosti se Saudijska Arabija nadala da će povesti arapski svijet općenito, a posebno zemlje Zaljeva, prema mirnom rješenju palestinskog pitanja. Ali takve su nade sada razbijene.

Neodlučna i mlaka podrška kraljevstva Palestincima usred izraelskog pokolja u Gazi u posljednjih sedam mjeseci pokazuje da ono više nije pravi arbitar u ratu u kojem Tel Aviv ne sluša ni vlastite gospodare u Washingtonu, a kamoli svoje bogate i prijateljske zaljevske susjede.

Izraelski rat protiv Gaze doista je okončao saudijsko pokroviteljstvo palestinske stvari – ako je ikada takvo pokroviteljstvo bilo realna politička opcija za kraljevstvo.

Dok UAE i Katar imaju bliske veze i komunikacijske kanale s Izraelom i Hamasom, Saudijska Arabija pod prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom je dezorijentirana i konfuzna iz važnog razloga: njezin vlastiti nacionalni interes, usmjeren na držanje SAD-a blizu kao sigurnosnog pokrovitelja, ne može se ostvariti na račun prava Palestinaca na pristojan život i slobodu od okupacije
Prijestolonasljednik ne može mijenjati normalizaciju s Izraelom za saudijsku nacionalnu sigurnost, ostavljajući Palestince na cjedilu.

Rat u Gazi razbio je san Mohammeda bin Salmana da SAD postavi ‘Željeznu kupolu’ nad kraljevstvom u zamjenu za punu normalizaciju s Izraelom. Sjećanje na napade 2019. na naftna postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu i neuspjeh Trumpove administracije da odgovori, sigurno ga još uvijek proganja.

Od tada je neuspješno gurao SAD da potpiše čvrst sigurnosni sporazum s njegovom zemljom. Pokolj Palestinaca koji je u toku ne samo da je stavio pregovore na čekanje, nego je Saudijskoj Arabiji još više otežao javno izražavanje entuzijazma oko izgleda normalizacije.

Retorika i propaganda

Nije iznenađujuće što Saudijska Arabija nije odigrala značajnu ulogu u osiguravanju primirja u Gazi, a kamoli u nadgledanju mirovnog sporazuma u kojem se poštuju prava Palestinaca. Njeni lideri danas ne teže stjecanju legitimiteta kroz liderstvo u inozemstvu, već se umjesto toga usredotočuje na unutrašnje probleme.

Mohammed bin Salman odstupio je od starog cilja da vodi arapski svijet jer je zabrinut za vlastito vodstvo kod kuće. Normalizacija odnosa s Izraelom je blizu, uvjeravao je publiku putem Fox Newsa samo nekoliko sedmica prije 7. oktobra.
Više od sedam mjeseci kasnije, prijestolonasljednik se suočava s činjenicom da se prema jednoj anketi 96 posto Saudijaca protivi normalizaciji s Izraelom.

Službeni mediji stoga su željeli odagnati ‘glasine’ o saudijskoj žurbi da normaliziraju odnose s Izraelom. Rijad je nedavno ponovio američkoj administraciji da ‘neće biti diplomatskih odnosa s Izraelom ako nezavisna palestinska država ne bude priznata u granicama od 1967., s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, zzaustavljanjem izraelske agresije na Pojas Gaze, i kompletno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze’.

Ponavljanje takve retorike postalo je norma, ali upitno je može li to uvjeriti većinu Saudijaca ili Palestinaca u predanost Rijada palestinskom cilju.

Na drugom nivou, saudijski napori za pomoć imaju za cilj da pokriju politički neuspjeh države. U očajničkom pokušaju da sačuva obraz, Sahem, saudijska kampanja prikupljanja sredstava za Gazu, pohvalila je svoj uspjeh u prikupljanju više od 180 miliona dolara od 1,8 miliona donatora.

Politički angažman

Bez sumnje, Gazi je potrebna hitna i ogromna humanitarna pomoć. Ali, iako su takvi napori za pomoć za svaku pohvalu, saudijska propaganda o vlastitim inicijativama za pomoć ne može biti zamjena za stvarni politički angažman u potrazi za trajnim mirom i državnošću za Palestince.
Tokom ove katastrofe bez presedana, genocida i pokolja, neposredni napori humanitarne pomoći treba da budu usmjereni na omogućavanje palestinskom narodu da ponovo osnuje svoju agenciju – uglavnom na vraćanje svojih političkih, ljudskih i građanskih prava od okupacione sile – a ne na to da sama pomoć postane krajnji cilj.

Izraelu se ne može dozvoliti da nastavi svoju razornu kampanju u Gazi, koja je ubila više od 35.000 ljudi i uništila sredstva za život više od dva miliona, dok se jedna od najvažnijih arapskih i muslimanskih zemalja bavi prikupljanjem donacija i oglašavanjem tih napora.

Čini se da je Saudijska Arabija, između ostalih država, ušla u humanitarnu trku jednostavno da bi odvratila od svoje političke nemoći.

Saudijska Arabija mora preuzeti odgovornost da istinski podrži politička prava Palestinaca, jer se njena vlastita sigurnost i nacionalni interes bolje služe u arapskom svijetu u kojem su Palestinci prepoznati kao ljudska bića dostojanstveno i suvereno. Nacionalni interes Saudijske Arabije leži u arapskom miljeu, a ne u bilateralnom sporazumu s Izraelom koji ruši svaki mir.(saff.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button