Zdravlje

5 proljetnih super-namirnica obaveznih na vašem tanjiru

 Koja proljetna hrana donosi najviše dobrobiti za zdravlje?

1. Špinat Ovo lisnato povrće odličan je izvor folne kiseline, vitamina A, B6, C i E, magnezija, mangana, kalcija i kalija. Bogato je i željezom, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima. Kako bi sačuvali sve te sastojke, najbolje ga je pripremati na pari i to što kraće moguće. Možete od njega pripremiti i zeleni kašasti sok u kombinaciji s drugim lisnatim povrćem i voćem, jer tako neće izgubiti svoje vrijedne sastojke. Vitamin C jača imunitet, kalij olakšava rad bubrega i srca, kalcij pomaže zdravom rastu kostiju i zubi, a magnezij jača naše mišiće. I sve to dobijete u nekoliko listova špinata! Dijetalna vlakna iz špinata pomažu kod zatvora i izlučivanja toksina iz organizma.

2. Mladi luk Ova proljetna biljka iznimno je hranjiva i pruža vašem organizmu brojne nutrijente. Nemojte da vas odbije intenzivan miris luka, jer njegove dobrobiti su brojne. Naime, mladi luk snizuje razinu šećera u krvi, regulira kolesterol i krvni tlak, smanjuje rizik od nastanka raka, te ublažava kronične upale u tijelu. Ako prije početka ljeta želite izgubiti koji kilogram viška, trebate što češće konzumirati mladi luk.
Mladi luk sadrži hemijski spoj zvan alicin (koji mu i daje onaj karakterističan miris i okus), a alicin stimulira osjećaj sitosti. Alicin je dobar i za smanjenje visokog krvnog tlaka i jačanje imuniteta.

3. Šparoge Ovo niskokalorično povrće odličan je dodatak vašem jelovniku. Šparoge su bogate mineralnim tvarima, vlaknima i vitaminima.

Odličan su izvor folne kiseline, koja je veoma bitna za trudnice i žene koje planiraju trudnoću.
Osim folne kiseline, tu su i vitamini A, K, B, C i E, željezo, bakar, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen. Kao što vidite, pravo super-povrće! Od davnina su se šparogama pridavala brojna ljekovita svojstva, a danas se najviše koriste kod otežanog mokrenja i za čišćenje organizma. Također, često konzumiranje šparoga preporučuje se slabokrvnim osobama i osobama koje se oporavljaju od operacije. Zbog velikih količina inulina, šparoge pomažu i kod zatvora i ostalih probavnih tegoba. Inulin je inače prebiotik koji dobre bakterije koriste kao hranu. Mnogi stručnjaci smatraju da se šparoga nalazi na prvom mjestu po kvaliteti među povrćem, stoga iskoristite svaku priliku da je pripremite!

4. Artičoke Artičoke su veoma cijenjene zbog svojih ljekovitih svojstava. Od davnina koriste se za poticanje apetita, liječenje loše probave, zaštitu jetre i bubrega od upala i toksina te za liječenje žučnog mjehura i šećerne bolesti. Artičoka sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana koja pomažu radu debelog crijeva, te lutein koji djeluje kao antioksidans i štiti od starenja i raka.

Brojna istraživanja su potvrdila da artičoka na prirodan način smanjuje razinu povišenog kolesterola u krvi. Naime, artičoka podiže razinu “dobrog” HDL kolesterola i smanjuje razinu “lošeg” LDL kolesterola, te tako predstavlja odličnu pomoć za sve koji se bore s ovim modernim neprijateljem! Artičoka je veoma popularna i kod ljudi koji se bore s prekomjernom težinom, jer je bogata vlaknima, a siromašna kalorijama!

5. Jagode Jagode su svakako zaslužile da budu šećer na kraju ove liste! Jagode su odličan izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.Mnogima su omiljeno voće i jedva čekaju da španjolske i talijanske jagode na policama trgovačkih centara zamijene prave domaće jagode! Folati su bitni za naš organizam, jer njihov nedostatak dovodi do anemije i povećava rizik od raka debelog crijeva. Jagode sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprečava širenje kancerogenih stanica, a smatraju se i jednom od najboljih namirnica za zdravlje srca. Ako imate koji kilogram viška, jagode su odličan izbor za vaš jelovnik, jer imaju malo kalorija, a ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit. Može li bolje?

(akos.ba/alternativa-za-vas.com)

Povezani članci

Back to top button