Kulinarstvo

Video recept: Predlažemo vam rafaelo tortu

U nastavku vam predstavljamo recept za ukusnu rafaelo tortu.

KORA:
Sastojci:
7 jaja;
prstohvat soli;
200 gr. šećera;
100 gr. mljevenih badema;
150 gr. brašna.
Priprema:
Odvojiti bjelance od žumanjaka. U bjelancadi dodati prstohvat soli, pjenasto ih mutiti mikserom, a u međuvremenu postepeno dodavati šećer. Nakon toga izmiješati žumanjke i dodati ih prethodnoj smjesi. Veoma je bitno da miješanje nastavite kašikom, blagim pokretima, kako smjesa ne bi izgubila zrak. Kada ste to sjedinili, dodajte mljevene bademe i brašno na isti način. Peći 40/45 minuta na 170°C.

FIL:
Sastojci:
200 gr. bijele čokolade;
300 gr. krem sira;
500 ml. slatkog vrhnja;
50 gr. šećera u prahu;
70 gr. kokosovog brašna.

Priprema:
Bijelu čokoladu, s malo slatkog vrhnja, otopiti na pari. Mikserom razraditi krem sir i dodati otopljenu čokoladu i sve lijepo sjediniti. U drugoj posudi umutiti slatko vrhnje postepeno dodajući šećer u prahu. Nakon toga sjediniti ove dvije smjese, dodati kokos, te smjesu ostaviti u frižider do upotrebe.

Kada se kora ispekla, podijeliti je na tri dijela, premazati kore, dekorisati po želji.

Za Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić

Povezani članci

Back to top button