Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Savjeti kojih se trebamo pridržavati za naše dobro: Posveti se korisnom i plodotvornom radu!

Savjeti kojih se trebamo pridržavati za naše dobro: Posveti se korisnom i plodotvornom radu!

VJERNIKOVO VRIJEME
Vjernik ne treba biti na čekanju. Sve njegovo vrijeme treba biti ispunjeno dobrim djelima i sijanjem dobra. Stoga se nemoj žaliti ako moraš dugo čekati kod ljekara, na aerodromu ili u saobraćaju. Zabavi se zikrom i učenjem Kur'ana.

RADOST
Raduj se što živiš još jedan dan. U tom danu moći ćeš zasijati dobra djela, klanjati namaze, davati sadaku … Na dobitku si i uspio si ako iskoristiš svaku sekundu, jer ona bespovratno prolazi.

ŠIRENJE SPOZNAJA
Spoznaje možeš proširiti, između ostalog, na dva načina: čitanjem knjiga i putovanjem u nova mjesta. Sva znanja, umjetnička djela i vijesti koje čujemo i vidimo umno nas unaprijeđuju. Ne uskraćuj sebi priliku da naučiš nešto novo, da razmišljaš i da se kulturno uzdižeš.

BAVLJENJE DRUGIMA
Ako se suviše bavimo drugima kritizirajući ih i kudeći, zapostavit ćemo sebe, i kod nas će se umnožiti mahane, a greške će postati veće. Bavi se ljudima samo ako im želiš biti od koristi. U svakom drugom slučaju gledaj svoja posla, bit ćeš pošteđen neugodnosti.

ISKREN NIJET
Ako nisi u stanju uraditi dobro, barem imaj iskren nijet da ga želiš učiniti, pa ćeš za to biti nagrađen. Ispuni srce mišlju na sve dobro i korisno, na vrline, bogobojaznost, uputu …

RAZLIČITI PRIJATELJI
Jedan moj prijatelj bio je odsutan godinu dana. Kad sam ga potom sreo, bio je učeniji, razboritiji i mudriji. Drugi mi je prijatelj bio odsutan trideset godina, a ostao je isti, nimalo pametniji ni razboritiji. Prvi je učio, drugi je nemaran bio.

KRITIČARI
Poštedio sam se uzvraćanja kritičarima i zabavio se knjigama, člancima i predavanjima. Njihova kritika je zamrla, misli sam odmorio od njih i uštedio na vremenu.
DOKOLICA
Ne predaji se dokolici. Posveti se korisnom i plodotvornom radu. Ako nisi u stanju raditi, razmišljaj, spominji svoga Gospodara, čitaj, ali ne traći vrijeme uludo.

PESIMISTA
Ne podliježi pesimisti koji ti nastoji ogaditi život, odvratiti te od djelovanja i truda. Bježi od takvih kao što bi bježao od lava.

LIJENOST
Ne predaji se lijenosti, ona ti je očiti neprijatelj. Nadvladaj je radom i ustrajnošću i pobijedi je trudom i predanošću. Pogledaj lijenčine i vidjet ćeš da sjede pozadi i zadovoljavaju se tuđim mrvicama.

LOŠE DRUŠTVO
Ne povodi se za lošim društvom, ono će ti griješenje učiniti primamljivim i navest te na loše stvari. Ako ništa drugo, dovoljno zla će ti nanijeti to što će takvo društvo utjecati na tvoju reputaciju. Biraj društvo dobrih koji dobro čine.

STAROST
Ne predaji se starosti. Prihvati je mladalačkim duhom, mladićkim srcem i osjećanjima djeteta. Život je lijep ako ti je duh lijep. Mnogi velikani izgradili su svoju historiju u starosti.

Nastaviće se …
Izvor: ”Mapa Puta”

Autor: Aid el-Karni

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top