Vijesti iz zemlje

Sarajevo: Sutra protestna šetnja zbog ubistva Muhameda Mursija

Egipatska Unija u Bosni i Hercegovini, član Internacionalne koalicije Egipćana u svijetu, i Udruženje egipatske dijaspore organizuju mirni protest ispred Ambasade Egipta u Sarajevu sutra (subota 22. juna 2019.) od 13:30 sati a od 14:20 sati će se organizovati mirna šetnja od Sebilja do BBI centra.

Protest se organizuje s ciljem izražavanja podrške egipatskom narodu, a ujedno i protivljenju i oštrom osuđivanju sadašnjeg režima, produkta vojnog udara od 2013., i to zbog grubog kršenja osnovnih ljudskih prava- prava na život i fer suđenje. Vrhunac pomenutog neljudskog postupanja i diktatorskog ponašanja režima prema prvom i do sada jedinom legalno izabranom predsjedniku Dr. Mohamedu Morsiju je prouzrokovalo njegovu neočekivanu smrt dana 17.06.2019 godine, nakon što je 6 godina nevin boravio u zatvoru.

Potvrđeno je da su više od 10 puta pokušali da usmrte Dr. Mohameda Morsija kroz uskraćivanja lijekova, adekvatnog liječenja čak i o vlastitom trošku, te podmetanja otrova kroz hranu o čemu je i on sam više puta upozoravao sudije u toku montiranog postupka.

Građani Bosne i Hercegovine porijeklom iz Egipta, žele dići svoj glas i alarmirati javnost za zaustavljanje ovog najtežeg kršenja osnovnih ljudskih prava.

Montirani proces suđenja Dr. Mursija od strane režimske vlasti je proglašen od strane svih međunarodnih organizacija za ljudska prava, uključujući UN izaslanika za ljudska prava, Human Rights Watch i Amnesty International, teškim kršenjem ljudskih prava i prava na pravedno i pravično suđenje, a gdje u njima nije ispoštovan ni minimum međunarodnih standarda.
Organizatori napominju da je do sada 551 osoba, koje su neosnovano zatvorene u egipatskim zatvorima, bez prava na pravično suđenje, umrlo pod sumnjivim okolnostima.

U toku šetnje uz transparente će biti nošen prazan tabut prekriven Egipatskom zastavom kao simbolom nošenja tijela dr. Muhammeda Mursija zbog odluke trenutnog režima u Egiptu da se njegova dženaza upoće ne održi javno.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button