Vijesti iz svijeta

U Švedskoj protestirale muslimanske porodice kojima su oduzeta djeca

Porodice koje su 7. februara organizovale demonstracije ispred Parlamenta Švedske u glavnom gradu Stokholmu danas su se okupile u Goteborgu

Roditelji muslimani, kojima su oduzeta djeca, protestirali su danas u švedskom gradu Goteborgu protiv ustanove socijalne službe te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Porodice koje su 7. februara organizovale demonstracije ispred Parlamenta Švedske u glavnom gradu Stokholmu danas su se okupile na Trgu Gustaf Adolf Torg u Goteborgu.

“Naša djeca su nepravedno odvedena“, “Vratite našu djecu“ i “Hoćemo pravdu za našu djecu“, neki su od slogana koje su demonstranti uzvikivali i nosili na svojim transparentima.

Podržavajući demonstracije, predsjednik Stranke različitih boja Mikail Yuksel rekao je za AA da mnoge porodice čija su djeca oduzeta proživljavaju tešku dramu.

“Dijeljenja na društvenim mrežama poput ‘djeca su kidnapovana iz muslimanskih porodica i davana kršćanskim porodicama’ su dezinformacije i nisu istinite. Razlozi ustanova za socijalnu brigu za uzimanje djece iz švedskih i imigrantskih porodica se ne poklapaju. U praksi se pojavljuju strašne predrasude za muslimanske i imigrantske porodice. S druge strane, postoje kršćanske porodice koje su žrtve, a mi ih slijedimo“, kazao je Yuksel.

Yuksel je dodao da je švedski Biro za diskriminaciju (DO) pripremio izvještaj koji pokazuje da su imigrantske porodice čija su djeca oduzeta diskriminisane.

Ministar za integraciju i imigraciju Anders Ygeman napomenuo je da su razgovarali o pitanju dijaloga sa muslimanskim nevladinim organizacijama.

“Postovi na društvenim mrežama prijete našem sistemu. Ovo nije istina. Važno je da se uključimo u aktivan dijalog sa muslimanskim organizacijama i civilnim društvom kako bismo bolje razumjeli kako funkcionišu socijalne službe i vladine misije“, kazao je Ygeman.

S druge strane, prema vijestima državnog radija SR, općina Falkoping saopštila je da je raskinula poslovni ugovor kompanije koja brine o djeci oduzetoj iz porodica.

U saopćenju Švedske inspekcije za zdravstvo i njegu napominje se da je utvrđeno da je u navedenom mjestu nad djecom primijenjeno nasilje i da su kompaniji ukinute radne dozvole zbog pojave seksualnog zlostavljanja.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button