Književni kutak

Sarajevo: Predstavljena knjiga “Slika u ogledalu” autora Damira Saračevića

Promocija knjiga "Slika u ogledalu" autora Damira Saračevića i večer duhovne poezije i pjesme održana je večeras u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Nastojeći dati doprinos u oživljavanju divanske poezije na bosanskom jeziku, i govorom duše prenijeti određene transcendentalne (samo)spoznaje, autor je na knjizi radio 12 godina.

– Slika u ogledalu može, s jedne strane, biti i refleksija, odnosno samorefleksija. Sve ove pjesme koje samo pisao na jedan način i jesu ta samorefleksija. S druge strane, kada sam razmišljao o samom naslovu i slici u ogledalu, razmišljao sam zapravo o imaginaciji, jer mi fantaziramo jer mislimo da postojimo. Zapravo shvatimo da je odraz u ogledalu simbol predanosti, a da onaj koji se ogleda umišlja sebi, fantazira, da on ima lik i oblik, da postoji. Onda se približavamo stvarnosti i istini – kazao je ovom prilikom autor.

O knjizi su govorili prof. dr. Džemaludin Latić i Ervin Jahić.

– Poezija je entitet duha, ona je čin duhovne koncentracije, osame, fokusiranosti. Kada govorimo o ovoj knjizi, uputno je reći da je autor jedan od rijetkih koji se odlučio na koncept knjige koja se bavi idejom pjesme, koja nije antropocentrična. Danas je pjesma obično prostor egzistencijalne muke bića bačenog u svijet. Riječ je o ideji pjesme kojoj je konačni cilj da posvjedoči Bogu, Gospodaru svjetova – kazao je, između ostalog, promotor Jahić.

Zabavno-umjetnički dio programa izveli su Eldin Huseinbegović, Enes Ukić, Latif Moćević i ženski hor “Gazel”.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button