Ekonomija

Sanski Most: Voće, med i ljekovito bilje su velika šansa za nezaposlene u BiH

„Apifrucht“ iz Sanskog Mosta ove godine planira, uz vlastite voćnjake, otkupiti i oko 200 tona voća od kooperanata, od kojeg će napaviti visoko kvalitetne sokove, koje će plasirati na domaće tržište

 

Ova firma proizvodi prirodne sokove tehnologijom pranja, mljevenja i cijeđenja plodova čime se dobivaju prirodni voćni sokovi sa 100% udjelom voća bez dodatka vode, šećera, konezervansa ili aditiva, i kao takvi predstavlju sokove visoke kvalitete, koji odgovaraju najzahtjevnijem svjetskom tržištu. Sokove uglavnom rade o jagode, jabuke ili dunje.

Sokovi „Apifrucht“ nastali su prije nekoliko godina u okviru kompanije „Apimed“, također iz Sanskog Mosta, a koja se bavi proizvodnjom i otkupom pčelinjih proizvoda u BiH.

Kadirić: Na oko 10 dunuma godišnje proizvedu oko 15 tona jagoda, koje melju u sokove

Direktor „Apimeda“ Nijaz Kadirić rekao je za agenciju Patria da je misija firme kojom rukovodi proizvodnja zdrave hrane i pića visoke kvalitete od domaćih sirovina netretiranim pesticidima, antibioticima i bilo kakvim drugim neprirodnim, štetnim sredstvima, koja će postati poznata ne samo u BiH već i van granica naše zemlje. 

– Naš cilj je da jačamo male farmere, proizvođače voća, pčelare, sakupljače ljekovitog bilja u BiH, a sve s ciljem zajedničkog ekonomskog jačanja i duguročne kooperantske saradnje privrednika u BiH – rekao je Kadirić. On je dodao da su potencijali iz sektora voćarstva, pčelarastva a naročito ljekovitog bilja u BiH ogromni i da mogu predstavljati snažnu privrednu granu naše zemlje, ukoliko bi se iskoristili u cijelosti, piše NAP.

(NAP)

Povezani članci

Back to top button