Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sankt Petersburg: BiH traži od Rusije vraćanje originalne Povelje Kulina bana

Sankt Petersburg: BiH traži od Rusije vraćanje originalne Povelje Kulina bana

Osmanović je ruskom kolegi predao pismo kojim su obrazloženi razlozi za vraćanje Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini. Osmanović je podsjetio ruskog ministra da se u Sankt Peterburgu čuva jedno od najvažnijih kulturnih dobara za Bosnu i Hercegovinu – Povelja Kulina bana
  Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar kulture Rusije Vladimir Medinski sastali su se u Sankt Petersburgu, gdje je ministar Osmanović učestvovao na IV međunarodnom forumu Sankt Petersburg, prenosi Anadolu Agency.

Osmanović je tom prilikom ruskom kolegi predao pismo kojim su obrazloženi razlozi za vraćanje Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini. Osmanović je podsjetio ruskog ministra da se u Sankt Peterburgu čuva jedno od najvažnijih kulturnih dobara za Bosnu i Hercegovinu – Povelja Kulina bana.

“Povelja Kulina bana od neprocjenjivog je značaja za historiju Bosne i Hercegovine. To je prvi poznati diplomatski dokument izdat od strane jednog bosanskog vladara vladaru druge države, te pisan na domaćem jeziku. Kao takav, ovaj dokument svjedoči o dubokim korijenima bogatog bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog i jezičkog nasljeđa koje bilježi srednjovjekovna Bosna”, rekao je ministar Osmanović.

“Bosna i Hercegovina je, na žalost, uskraćena za posjedovanje ovog dokumenta u vlastitim arhivskim i kulturno-historijskim riznicama”, naglasio je Osmanović.

Izrazio je očekivanje da će izneseni argumenti naići na razumijevanje, te omogućiti povrat originalnog dokumenta Povelje Kulina bana Bosni i Hercegovini.

Ministar civilnih poslova BiH rekao je da je Ministarstvo civilnih poslova spremno na punu saradnju kako bi se iznašlo optimalno kompromisno rješenje za ovo pitanje.

Dvojica ministara razgovarali su i o kulturnoj saradnji dvije zemlje i mogućnostima za unapređenje.

Osmanović je posjetio i biblioteku Ruske akademije nauka u kojoj se čuva Povelja Kulina bana gdje je imao priliku da vidi ovaj historijski dokument i razgovara s naučnim radnicima koji brinu o njemu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top