Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Safer Grbić dobio nagradu za nauku 31. Sarajevskog sajma knjiga

Safer Grbić dobio nagradu za nauku 31. Sarajevskog sajma knjiga

Stručni žiri među više od stotinu izdavača odabrao je Fondaciju Baština Duhovnosti iz Mostara i dodijelio knjizi “Al-Birunijev uvod u hinduizam” Safera Grbića nagradu za prirodne i društvene nauke.

Ovogodišnji Sajam knjiga u Skenderiji prema broju posjetilaca oborio je sve rekorde. Učestvovalo je 109 izdavača, pet knjižara i jedna antikvarnica s ponudom više od 25.000 naslova.

Posljednjeg dana 31. Sarajevskog sajma knjiga koji je trajao od 17. aprila, dodijeljene su sajamske nagrade.

Ovogodišnje sajamske nagrade dodijeljene su u kategorijama za umjetnost i arhitekturu, za uredništvo, za najbolje oblikovanje knjige, za ilustraciju knjige, za najbolji izdavački poduhvat godine, za najbolju promociju djela na sajmu, za najbolji udžbenik za visoko obrazovanje, za nauku (društvene i prirodne nauke).

Stručni žiri među više od stotinu izdavača odabrao je Fondaciju Baština Duhovnosti iz Mostara i dodijelio knjizi “Al-Birunijev uvod u hinduizam” Safera Grbića nagradu za prirodne i društvene nauke.

Obrazloženje nagrade:

“Al-Bīrūnījev uvod u hinduizam: prilog komparativnim religijama i komparativnim filozofijama u ranoj muslimanskoj literaturi” Safera Grbića za nagradu preporučuje ovdje priređen pionirski poduhvat znanstvene analize Al-Bīrūnījevog djela na našem jeziku zbog oživljavanja komparativne metode u proučavanju različnih religija i filozofija, a sve u cilju razvijanja kulturološkog pluralizma. Djelo pokazuje kako su autori rane muslimanske literature bili otvoreni spram upoznavanja drugih i drugačijih, kako su razmjenjivali s drugima intelektualna dobra, kako su uzajamno vodili kritički dijalog daleko od jedne tunelske slike svijeta koja je danas prevalvirajućeg karaktera i na tome tragu priređivanje ovoga djela u našem jeziku se javilo kao neophodnost.“

Fondacija Baština Duhovnosti iz Mostara angažirala je desetak eminentnih stručnjaka koji su radili na knjizi godinu dana stoga što je riječ o pionirskom poduhvatu na našem jeziku kada je riječ o djelu Al-Birunija i prilogu komparativnim religijama i komparativnim filozofijama u ranoj muslimanskoj literaturi.

U međuvremenu Safer Grbić objavio je i drugi tom priloga komparativnim religijama i komparativnim filozofijama u ranoj muslimanskoj literaturi, a radi se o ibn Tejmijjinoj epistemologiji u izdavaštvu sarajevske izdavačke kuće Mentor.

Pregled nagrađene knjige možete pogledati ovdje.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top