Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sabor IZ: Politički pritisci s ciljem nezakonite eliminacije popisanih građana su neprihvatljivi

Sabor IZ: Politički pritisci s ciljem nezakonite eliminacije popisanih građana su neprihvatljivi

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini usvojio je danas na konstituirajućoj sjednici Izjavu u vezi s objavljivanjem rezultata popisa stanovništva u BiH 2013. godine.

 

U Izjavi se navodi da je prvi popis stanovništva u BiH nakon agresije na zemlju i genocida nad Bošnjacima od najveće važnosti za njeno društvo i državu.

– Kao zajednica, podržali smo ovaj popis stanovništva i pozvali svoje pripadnike i članove da se aktivno uključe u proces popisa. Djelimo očekivanja domaće i međunarodne javnosti da će popis dati tačne podatke i objektivnu sliku o stanovništvu i drugim pitanjima koja, prema evropskim standardima, obuhvata ovaj popis – stoji u Izjavi.

Sabor Islamske zajednice u BiH pozvao je statističke institucije da na zakonit način izvrše obradu popisanih podataka dobijenih na popisu stanovništva u BiH 2013. godine.

– Politički pritisci s ciljem nezakonite eliminacije popisanih građana su neprihvatljivi i vode poništavanju popisa stanovništva. Predstavnici međunarodnih statističkih institucija, koji nadgledaju popis stanovništva u BiH, ne smiju podleči takvim pritiscima i dužni su osigurati poštivanje međunarodnih statističkih standarda – istaknuto je na sjednici Sabora.

Zaključeno je da će Sabor Islamske zajednice budno pratiti proces popisa stanovništva u BiH sve do objavljivanja konačnih rezultata i adekvatno se očitovati, javlja MINA.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top