Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Rukometaši Vogošće pobjednici prvog Memorijalnog turnira ”Goran Čengić”

Rukometaši Vogošće pobjednici prvog Memorijalnog turnira ”Goran Čengić”

– Na turniru za dječake godišta 2004./2005. čiji je organizator Škola rukometa “Sedmerac”, uz pomoć Kulturno-sportskog centra ”Skenderija”, drugoplasirana ekipa bio je RK Respect

U sportskoj dvorani ”Skenderija” u Sarajevu, danas je održan prvi Memorijalni rukometni turnir “Goran Čengić”, a prvo mjesto pripalo je ekipi RK Vogošća, javlja Anadolu Agency (AA).

Na turniru za dječake godišta 2004./2005. čiji je organizator Škola rukometa “Sedmerac”, uz pomoć Kulturno-sportskog centra ”Skenderija”, drugoplasirana ekipa bio je RK Respect. Treće mjesto zauzeo je RK Briješće, dok je četvrta bila Škola rukometa ”Sedmerac“.

Sead Lagumdžija, predsjednik Škole rukometa ”Sedmerac” iz Sarajeva kazao je kako im je bilo veliko zadovoljstvo i čast organizirati turnir ”Goran Čengić“.

”Nadamo se da će dogodine biti još bolje, još kvalitetnije i da će biti više ekipa“, rekao je Lagumdžija koji je dodao kako su prezadovoljni kada vide osmjehe na licima djece.

Smatra kako su slične aktivnosti za djecu manjeg uzrasta jedina reklama da se djeca priključe sportu. Istakao je kako se razmišlja o uključivanju i starijih ekipa, koje imaju izuzetno kvalitetne igrače, ali da su kvalitet pokazali i mlađi.

Igrač RK Vogošća Emrah Alispahić kazao je kako rukomet trenira četiri godine.

”Danas smo osvojili ovaj turnir. Drago mi je što sam učestvovao. Čestitam svim ostalima na trudu i zalaganju na ovom turniru”, rekao je Alispahić.

Dodao je kako je njegov tim mogao igrati i bolje, ali je sve u svemu zadovoljan. Smatra kako su i ostale ekipe pokazali svoj kvalitet.

Njegov saigrač Dženan Bećar rekao je kako je za njih prelijep dan jer su osvojili pehar. Na turniru je upoznao i mnogo prijatelja, a zadovoljan je utakmicom i saigračima.

Turnir je igran u znak sjećanja na Gorana Čengića, istaknutog rukometaša RK Bosna, RK Mlada Bosna i RK Crvena zvezda. Sa samo 17 godina je igrao za ekipu RK Bosna u finalu Kupa Jugoslavije 1963. godine kada su nakon pobjede nad bjelovarskim Partizanom osvojili prestižnu titulu.

Ubijen je 14. juna 1992. godine pri pokušaju spašavanja komšije Husnije Ćerimagića u tada okupiranom sarajevskom naselju Grbavica, tokom opsade grada. Njegov ubica Veselin Vlahović Batko pravosnažno je prošle godine odlukom Suda Bosne i Hercegovine osuđen na 42 godine zatvora za zločine koje je počinio u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići tokom 1992. godine.Za Goranov herojski podvig, u jeku ratnog vihora na okupiranoj Grbavici, čulo se nadaleko. Nevladina organizacija “Gariwo” 2013. godine posthumno je dodijelila priznanje Goranu Čengiću za građansku hrabrost.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top