Moj vrt

Šta trebamo uraditi u vrtu u maju

U maju dođu prvi pravi topli dani tako da radova na otvorenom ima i previše, pa baštovani ne znaju odakle bi počeli. Svako se mora ravnati prema svojoj bašti i najvažnijim poslovima u njoj, ipak postoje i aktivnosti koje su zajedničke za sve bašte.

Piše: Saša Bugarčić

U maju dođu prvi pravi topli dani tako da radova na otvorenom ima i previše, pa baštovani ne znaju odakle bi počeli. Svako se mora ravnati prema svojoj bašti i najvažnijim poslovima u njoj, ipak postoje i aktivnosti koje su zajedničke za sve bašte.

Slikovni rezultat za povrtni vrtPreporučljivo je bilježiti kada ste i šta posijali i voditi evidenciju o nicanju, a kasnije i berbi. Cilj je da sazrijevanje bude raspoređeno na duži period, da plodovi dolaze konstantno, bez prekida. Na otvorenom se mogu sijati brokule, kupus, endivija, salata i grašak i razne vrste začinskoga bilja poput korijandera, peršuna i bosiljka. U stakleniku, plasteniku ili jednostavno na sunčanoj prozorskoj dasci mogu se sijati paprike, paradaz, krastavci, tikvice, koje se kao rasad presađuju u naše bašte.

Ako ste baštovan hobista i ako ste nakon pola godine ponovno došli u svoju vikendicu, verovatno ste bili zgroženi stanjem staza koje su tokom zimskih mjeseci napali razni korovi, bršljan i ponegdje mahovina.

Slikovni rezultat za povrtni vrtJedan od prvih proljetnih poslova na otvorenom je čišćenje baštenskih staza ili stepenica. Predlažemo da radije uložite malo više truda nego da koristite preparate za suzbijanje korova, jer na taj način čuvate okolne biljke i ne zagađujete tlo u kom će te kasnije sijati i saditi povrtne kulture.

Ako ste u stakleniku proteklih mjeseci sijali kulture koje se uzgajaju iz rasada, male biljke ste već premještali u posebne posude. Većina biljaka je već prošlo tu fazu i nalaze se u bašti, ali vjerovatno u vašim staklenicima ima još novih biljčica za presađivanje.

Visokim biljkama u vašoj bašti je potrebna potpora. Postoje razni metalni okviri koji se jednostavno zabiju u tlo, a oko njihovog vrha se biljka razlista pa ih neupućeni promatrači ne mogu videti, a biljka neće padati po zemlji, ipak mi kao i uvijek više volimo prirodne materijale te preporučujemo drvene pritke i kočiće koje ste nabavili u šumi ili vašim voćnjacima.

Povezana slikaGotovo najvažniji posao za sve baštovane tokom proljeća i ljeta, barem što se cvjetnica tiče, jeste skidanje uvelih cvjetova. Ovaj savjet uistinu vrijedi ponavljati jer uveli cvjetovi oduzimaju biljci hranu i energiju. Isto se odnosi i na rezidbu, u maju je vrijeme da prekratite grane koje vam se ne sviđaju ili su po vašemu mišljenju jednostavno previše izrasle.

Za one koji su se odlučili uzgajati krompir u posudama ili starim kompostnim vrećama ne zaboravite zagrnuti krompir. Naime, kako biljka raste, raste joj i stabljika koju s vremena na vrijeme treba zagrtati novim kompostom. Za krompire posađene u zemlji to je takođe važno, samo što će te motikom nanijeti više zemlje na stabljike koje niču. Na taj način će se formirati vise gomolja, a oni najbliži površini neće pozelenjeti. Također ne smijete zaboraviti redovno zalivati, jer lako se naniže nekoliko dana bez kiše, a plodovi u posudama traže vodu nekoliko puta nedeljno, posebno u sušno vreme.

Slikovni rezultat za vrt cvjetanjeRazne vrste penjačica u ovo doba godine jednostavno bujaju na sve strane. Kako bi ste ih ukrotili i uputili u željenom smjeru ili obliku treba ih vezivati. Nabavite baštensku žicu ili najjednostavniji kanap i nježno ih, ali čvrsto privežite uz pritke, ograde ili postavljene mreže.

Krajem maja počinje i najslađi posao svakog povrtara, a to je naravno berba prvih plodova.

http://www.zdravasrbija.com

 

Povezani članci

Back to top button