Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Sjećanje na genocid: Završena sadnja Memorijalne šume 8.372 iznad Goražda

Sjećanje na genocid: Završena sadnja Memorijalne šume 8.372 iznad Goražda

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u Goraždu je završena sadnja Memorijalne šume 8.372, javlja Anadolu Agency (AA).

Posljednje sadnice na platou iznad sela Posestra sa majkama Srebrenice zasadili su goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, predstavnici vlasti BPK Goražde, Opština Srebrenica i Foča, delegacija Oružanih snaga BiH, te radnici JP “Bosansko–podrinjske šume”, koji su u ovom projektu od početka do kraja. Završetak radova dio je programa obilježavanja 15. aprila – Dana Armije RBiH.

“U zadnje vrijeme ovo je jedan od boljih projekata koji je realizovan na području BPK, u čijoj pozadini zaista stoji puna simbolika i sve ono što je prilagođeno i blisko našem narodu i povijesti. Znamo da je ovo inicijativa goraždanskog muftije, da su ‘Bosansko-podrinjske šume’ iznijele veliki dio tereta i realizacije ovog projekta, koji je ujedno podržan od Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Kanton je, takođe, osjetio bliskom ovu temu i zaista mi je zadovoljstvo da smo došli u fazu da okončavamo ovu sadnju”, rekao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Značaj ovog projekta je višestruk, a njegova vrijednost veća ako se zna da je u sadnji 8.372 sadnice učestvovalo isto toliko građana BPK Goražde, ali i Sarajeva, Mostara, Tuzle, Visokog i drugih bh. gradova.

“Ovo ništa ne bi bilo moguće da nije bilo preduzeća ‘Bosansko-podrinjske’ šume. Drago mi je da su danas ovdje i naše majke Srebrenice, koje su bile tu kad smo počeli ovaj projekat. Ovo je završetak prvoga dijela ovoga projekta. Mi nastavljamo dalje. U nekoliko slijedećih faza biće izgrađena informativna kuća, potom ćemo se baviti putem i memorijalom posvećenim žrtvama Goražda”, navodi muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

U ime majki Srebrenice inicijatorima ovog projekta zahvalila se Kada Hotić, članica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, ističući kako sadnja Memorijalne šume 8.372 ima više dobara u sebi.
Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top