Riblji fileti u jogurt sosu
Priprema: 10 min
Kuhanje :15 – 18 min
Serviranja: 4 porcije
Sastojci:
1 kašika kima u zrnu
1 kašika korijandera u zrnu
2 kašike mljevene paprike
1 kašika šećera
1/2 kašičice morske soli
1 kašičica bibera
1g cimeta
1g mljevene paprike ljute (po želji)
1 češanj bijelog luka, zgnječenog
2 kašičice svježeg đumbira, narendanog
prstohvat šafrana
200g fileta bakalara ili oslića
Priprema:
U maloj tavi na srednje jakoj temperaturi propržite kim i korijander, oko 3 minute. Sklonite sa strane i ostavite da se hladi. Nakon toga ih sameljite u mlinu za kafu ili mlinu za začine.
U maloj zdjeli pomiješajte samljeveni kim, korijander, mljevenu papriku, šećer, so, biber, kurkumu, cimet i mljevenu ljutu papriku (po želji). U sve to dodajte jogurt, a zatim bijeli luk, đumbir i šafran.
U vatrostalnoj zdjeli rasporedite riblje filete i svaki komad pospite ovim miksom Dukat jogurta i začina. Ostavite u frižideru minimum 1 sat, da riba upije sos. Zagrijte rernu na 220°C. Pecite nepokriveno, 12 – 15 minuta.
akos.ba