Recept za pamuk lepine
Sastojci:
- 1 čaša mlakog mlijeka;
- 1 čaša mlake vode;
- 2 male kašike germe;
- 1 bjelance;
- 1 mala kašika šećera;
- 1 mala šoljica ulja;
- pola čaše jogurta (po želji);
- 4-5 čaša brašna (zavisno od vrste brašna);
- 1 mala kašika soli;
- malo praška za pecivo (po želji).
Za premazivanje:
- 1 žumance;
- 1 kašika mlijeka;
- malo soli;
- dodati željene sjemenke: mak, čurokot, susam, lan..
Priprema:
Mlijeko i vodu pomiješati, dodati im šećer a zatim germu i pričekati 5/10 minuta da se germa aktivira. Nakon toga, u aktiviranu germu dodati bjelance, ulje i jogurt i sve lijepo sjediniti.
Četiri čaše brašna pomiješajte sa jednom kašiciom soli i malo praška za pecivo. Zatim dodajte tečne sastojke suhima i potkuhajte tijesto. Tijesto inače treba da bude žitke strukture, mada ne previše. Ukoliko je previše žitko dodajte i zadnju, petu čašu brašna. Kada ste zakuhali tijesto, ostavite ga da nadođe, najmanje sat vremena.
Kada je tijesto nadošlo, izvadite ga na radnu površinu i podijelite na željene dijelove. Morate znati da će tijesto tada biti žitko i da je teže raditi s njim, ali zbog toga će lepine poslije da budu preukusne. Od ove količine možete praviti 4/5 manjih ili dvije velike lepine (kao pogače). Možete čak napraviti i jednu s tim da je trebate mnogo istanjiti. Kada podijelite tijesto, oblikujte lepine i stavite ih u tepsiju i rukama ih rastanjite. Pokrijte ih krpom i ostavite još otprilike pola sata da narastu. Nakon toga stavite na prste ulje i pravite željene šare na lepinama. Premažite ih žumancetom koje ste pomiješali s mlijekom, pospite željenim sjemenkama i stavite da se peku.
Lepine pecite 15tak minuta (dok ne dobiju lijepu, željenu boju) na 250 stepeni, u rerni koju ste prethodno zagrijali. Prijatno 🙂
Za Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić