Kulinarstvo

Recept za kolač “Vrhunski užitak”

Iako nije baš jednostavan, dekorativan je i ukusan.

Sastojci:

KORE:

6 žumanjaka
250 g šećera
3 kašike vode
1 šoljica za kafu ulja
100 g brašna
2 kašike gustina
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaa
6 bjelanjaka
5 dl crne skuhane kafe

KREMA:
2 kašike brašna
2 dl mlijeka
4 žumanjka
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
250 g margarina

BIJELA GLAZURA:
4 bjelanjka
250 g šećera
1/2 šolje vode

ČOKOLADNA GLAZURA:
100 g čokolade
1/2 šoljice ulja

 

Priprema:

KORE:

Umutiti 6 bjelanjaka u čvrst snijeg. Posebno umutiti 6 žutanjaka sa 250 g šećera. Dodati 3 kašike vode, 1 šoljicu ulja, 100 g brašna, 2 kašike gustina, 1 prašak za pecivo, 2 kašike kakaa. Dobro umutiti i dodati snijeg od bjelanjaka. Peći na 200°C dok ne porumeni. Pečen kolač uzdužno prerezati i kore namočiti sa 5 dl crne kafe. Mogu se ispeći i dvije kore posebno.

KREMA:

Skuhati 2 kašike brašna, 2 dl mlijeka. 4 žumanjka, 4 kašike sećera i 1 vanilin šećer. Kuhati dok se ne zgusne par minuta. Skinuti sa peći i povremeno promiješati.  U hladan fil dodati 250 g margarina. Dobro umutiti.

BIJELA GLAZURA:

Umutiti čvrst snijeg od 4 bjelanjka. U malo vode, toliko da pokrije šećer, skuhati šećer da se otopi i zatim vruće sipati u snijeg stalno miksajući.

ČOKOLADNA GLAZURA:

100 g čokolade otopiti sa 1/2 šoljice ulja.

REDOSLJED:

Vratiti prvu koru biskvita u lim u kojem se pekao kolač. Natopiti polovinom kuhane kafe i premazati kremom, na nju položiti drugu koru pa i nju natopiti kafom (polahko kašikom). Premazati bijelom glazurom. Staviti u frižider da se malo stegne pa preko bijele glazure staviti čokoladnu glazuru.

 coolinarika.com

 

Povezani članci