Recept dana: Sogan dolma
Tradicionalna jela uvijek su najbolji izbor, posebno tokom hladnih dana. Ako želite da iznenadite svoje ukućane, onda im napravite sogan dolmu. Ovo jelo nije zahtjevno, samo je potrebno uložiti malo ljubavi i truda.
Priprema:
45 min
Kuhanje:
2 h
Serviranja:
6 do 8 porcija
Sastojci:
Sogan dolma:
600g luka
kašičica mljevene paprike
malo sirćeta
200g kiselog vrhnja
Za nadjev:
100g crvenog luka
400g mljevene junetine (ili mesa po izboru)
80g riže
2 kašike paradajz pirea
2 kašike maslaca
malo soli
malo bibera
1 jaje
Priprema:
Očistite crveni luk od ljuski i zarežite svaku glavicu pri vrhu, tako da odrežete kapicu. Luk ostavite nekoliko minuta u vrućoj vodi i pažljivo izvadite kolutove iz sredine (dolme). Luk možete pripremiti i tako što ga kratko skuhate u vodi, pazeći da se ne prekuha. U vodu se može dodati malo sirćeta.
U luk kojem ste izvadili sredinu stavljajte nadjev.
Nadjev pripremate na sljedeći način, sitno isjeckajte izvađene dijelove luka, a po potrebi dodajte još jednu glavicu luka i sitno isjeckajte, te pomiješajte sa mljevenim mesom. Zatim dodajte rižu, paradajz-pire, jaje, so, biber i ulje. Sve dobro izmiješajte.
Punjene dolme luka slažite u šerpu, zalijte toplom vodom tako da budu pokrivene, dodajte malo sirćeta (ako se glavice nisu kuhale sa sirćetom), pritisnite tanjirom ili drugim poklopcem (užim od šerpe), te stavite da se kuha, na laganoj vatri, oko 2 sata.
U kuhanu dolmu, pred kraj možete dodati malo slatke mljevene paprike. Uz dolmu se može servirati jogurt ili kiselo vrhnje.
akos.ba