U Fokusu

Recept dana: Tufahije

Priprema:

1h
Kuhanje:
20 min
Serviranja
8 porcija
Sastojci:
8-10 jabuka
150g šećera
150g mljevenih oraha
voda
1 vanilin šećer
sok od limuna
200ml  vrhnje za šlag

Priprema:

Operite, ogulite i izdubite jabuke. Stavite ih u šerpu s vodom, malo limunovog soka i 50g šećera i kuhajte 10-15 minuta. Vodite računa da se ne prekuhaju. Prava mjera je kad možete viljuškom proći kroz jabuku, al da se ne raspadne.
Skuhane jabuke izvadite iz šerpe i ostavite da se ohlade.

U šerpu u kojoj su se kuhale jabuke dodajte ostatak šećera i kuhajte. Skuhanoj smjesi dodajte mljevene orahe i vanilin šećer.
Tom smjesom punite jabuke i ukrasite ih šlagom od umućenog  vrhnja za šlag.

Savjet:
Za tufahije najbolje je koristiti jabuke ajdared. Ovaj recept možete probati i sa kruškama.

 Akos.ba

Povezani članci