Vijesti iz svijeta

Ranjeni kolega opisao posljednje trenutke života novinarke Al Jazeere

- Producent Ali Al-Samoudi ranjen je prije nego je njegova koleginica, novinarka Al Jazeera ubijena dok je izvještavala o raciji izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali

Kolega novinarke Shireen Abu Akleh opisao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) posljednje trenutke života svoje kolegice koja je u srijedu ubijena dok je izvještavala o raciji izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali.

Abu Akleh bila je među novinarima koji su požurili na mjesto događaja u sjevernom gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali. Bila je u pratnji tima mreže sa sjedištem u Kataru, uključujući producenta Alija Al-Samoudija, koji je stigao ranije.

Prije nego što je Abu Akleh (51) ubijena u njegovoj blizini u srijedu ujutro, Al-Samoudija su ranile izraelske snage.

Ekipa AA je razgovarala s Al-Samoudijem u bolnici, a on je ispričao šta se dogodilo prije ubistva.

Rekao je da su se oni i drugi novinari pobrinuli da stoje na području vidljivom za izraelske snage, kako bi vojnici znali njihovu lokaciju.

Kada je Abu Akleh stigla, izraelske snage su prema njima ispalile prvi metak, koji nikoga nije pogodio, ispričao je Al-Samoudi. Drugi metak pogodio je njega u rame, nakon čega je Abu Akleh povikala: “Ali se povrijedio.”

Treći metak je bio smrtonosni metak koji je pogodio Abu Akleh u glavu, ubivši je, rekao je Al-Samoudi.

Nakon ubistva, izraelski premijer Naftali Bennett izjavio je da su naoružani Palestinci u tom području vjerovatno krivi za smrt novinarke.

Al-Samoudi je potpuno odbacio ove tvrdnje, rekavši: “Bili smo na mjestu daleko od oružanih sukoba s Palestincima”.

“Izraelska vojska nas je direktno i namjerno gađala, a u tom području nije bilo palestinskih naoružanih napadača”, rekao je Al-Samoudi.

B’Tselem, izraelska grupa za ljudska prava, također je odbacila izraelski narativ, rekavši da je “netačan”.

Glasnogovornik grupe Kareem Jubran rekao je za Anadolu Agency da je pomno ispitao video koji je objavila izraelska vojska, koji sugeriše da je istaknutu novinarku upucao palestinski naoružani napadač.

Rekao je da je njihovo istraživanje otkrilo da ugao kadra pucnjave koji je vidljiv na snimku izraelske vojke ne odgovara mjestu na kojem je novinarka ubijena.

“Prikazivanje palestinske vatre koju distribuiše izraelska vojska ne može biti pucnjava u kojoj je ubijena novinarka Shireen Abu Akleh”, napisao je B’Tselem na Twitteru.

Jubran je takođe rekao da će B’Tselem sprovesti još jednu sveobuhvatnu istragu.

Abu Akleh (51) preminula je nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu. Još jedan novinar, Ali al-Samoudi, pogođen je u leđa, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja u srijedu.

Televizijski kanal sa sjedištem u Kataru Al Jazeera optužio je izraelske snage za namjerno ubistvo novinarke te medijske kuće Shireen Abu Akleh na okupiranoj Zapadnoj obali.

Abu Akleh je rođena u Al-Qudsu/Jerusalemu 1971. godine, novinarstvo je diplomirala na jordanskom Univerzitetu Yarmouk.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button