Ramazanski iftarski meni – trinaesti dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Brzo&Fino krem supa
Priprema: 10 min
Kuhanje: 20 – 30 min
Serviranja: 4 porcije
Sastojci:
1 mala glavica crvenog luka, isjeckanog
2 supene kašike Dukat maslaca
2 šolje raznog povrća, po želji, isjeckanog
2 supene kašike brašna
1l pilećeg temeljca
125ml Brzo&Fino vrhnje za kuhanje Lagano – 10% m.m.
Priprema:
Isjeckani luk i vaše omiljeno povrće propržite na Dukat maslacu. Dodajte brašno i pileći temeljac i ostavite da prokuha. Kuhajte još 20 do 30 min. Dodajte so i biber po ukusu.
Sve zajedno stavite u blender i izmiksajte.
Zatim dodajte Brzo&Fino vrhnje za kuhanje Lagano, kako biste dobili svilenkastu i glatku teksturu.
Brzo&Fino klepe
Priprema
45 min
Kuhanje: 15 – 20 min
Serviranja: 4 porcije
Sastojci:
Tijesto:
1/2 kg brašna
3 jaja
2 kašike ulja
malo soli
mlake vode
Fil:
400g mljevene junetine
1 luk, sitno isjeckan
so, biber
Preliv:
250g President kajmaka ili B&F kiselog vrhnja 20% m.m.
100g Dukat maslac, istopljenog
2, 3 češnja bijelog luka, sitno sjeckanog (po želji)
Priprema:
U brašno stavite so, ulje i jaja pa mlakom vodom zakuhajte tvrđu jufku kao za rezance. Ostaviti bar pola sata pokriveno. Od tijesta razvijte deblju jufku. Isjecite je na kvadrate veličine oko 3x6cm pa na jednu polovinu redajte pripremljeni fil od mesa, crvenog luka i začina. Preklopite drugom slobodnom polovinom da dobijete klepe veličine 3x3cm.
Kuhajte ih u dosta ključale slane vode u koju dodate malo ulja. Kad klepe isplivaju na površinu znači da su skuhane. Vadite ih na tanjir, prelijte President kajmakom i otopljenim Dukat maslacem.
Po želji pospite sitno sjeckanim bijelim lukom i biberom.
Čokoladne profiterole s bademima
Priprema
40 min
Kuhanje 15 min
Serviranja 8 porcija
Sastojci:
80g mljevenih badema
1 šolja vode
125g Dukat maslaca, na kockice
1 kašika šećera
prstohvat soli
1 šolja brašna
4 jajeta
250ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje
2 kašike šećera
1 kašika gustina
2 jajeta
90g crne čokolade sjeckane
1 kašika ekstrakta vanilije
3/4 šolje sitno sjeckanih ili narezanih badema
60g crne čokolade sjeckane (za preliv)
80ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje (za preliv)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Pozicionirajte rešetke na donjoj i gornjoj granici pećnice. Obložite dvije veće tepsije masnim papirom za pečenje.
U srednjem loncu prepržite bademe na srednjoj vatri, miješajući bez prestanka 2 minute. Ubacite bademe u zdjelu. U istom loncu stavite da se griju voda, Dukat maslac, šećer i so, dok se šećer ne istopi. Maknite s vatre, dodajte brašno i bademe. Drvenom kuhačom, snažno u zdjeli miješajte tijesto, sve dok se ne počne odvajati sa strane.
Zatim sve vratite na laganu vatru i miješajte 1 min. Maknite s vatre i miješajte povremeno dok se ne hladi, 5 do 10 minuta. Dodajte jedno jaje i miješajte snažno dok se masa ne sjedini. Ponovite postupak dodajući jaja, jedno po jedno, sve dok tijesto ne bude glatko i malo sjajno.
Kašikom vadite tijesto kojim ćete oblikovati profiterole. Ravnomjerno rasporedite tijesto profiterola po masnom papiru u tepsiji, ostavljajući do 5 cm prostora između profiterola. Vlažnim prstima zagladite površinu tijesta svake profiterole.
Pecite na gornjoj i donjoj trećini pećnice, ukupno 20minuta, rotirajući pleh na gornjem i donjem dijelu rešetke, dok profiterole ne poprime zlatno žutu boju. Isključite pećnicu. Nožićem odvojite svaku profiterolu od papira, izbacite papir i napravite prorez sa strane na svakoj profiteroli, koristeći vhr noža. Ostavite sa strane 15 minuta.
Punjenje:
U manjem loncu, podgrijte Brzo&Fino vrhnje na srednjoj vatri dok ne počne da se pari. U zdjeli umutite šećer i gustin, dodajte jaja i mutite do sjedinjenja. Miješajući dodajte i vruće vrhnje u jednom tankom mlazu. Vratite lonac na vatru i kuhajte miješajući 5 do 8 minuta, dok se masa ne zgusne. Umiješajte ekstrakt vanilije i čokoladu dok se sve ne rastopi. Prelijte gotovu kremu u hladnu zdjelu ili posudu, prekrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u frižider (1 do 2 sata, ili do 2 dana).
Čokoladni preliv:
Na pari, otopite čokoladu i vrhnje, miješajte do sjedinjenja. Preliv držati toplim ili podgrijati prije serviranja.
Profiterole, koje su prethodno prorezane sa strane, sada možete filovati ohlađenom kremom pomoću male kašike. Naredajte filovane profiterole na tacnu i prelijte ih čokoladnim prelivom i pospite bademe.
Savjet:
Odaberite kvalitetnu crnu čokoladu za najbolji okus i teksturu. Koristite onu čokoladu koja sadrži 60 do 70% kakaa. Poslužite profiterole na velikoj tacni za poslužavanje.
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com
Akos.ba