Ramazanski iftarski meni – petnaesti dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Brzo&Fino kiflice
Priprema 20 min
Pečenje: 10-15 minuta
Serviranje 24 kiflice
Sastojci
600 g
glatkog brašna
200 g
Brzo & Fino kiselo vrhnje 12%
200 ml
Dukat trajno mlijeko 2,8% mm
1 kašika šećera
100 ml ulja
1 kom instant suhi kvasac
1 kom žumanjak
1 kom prašak za pecivo
1 kašika soli
Malo sezama, maka, kima
Priprema
Pomiješajte glatko brašno, prašak za pecivo i kašičicu soli.
Dodajte ulje, Brzo & Fino kiselo vrhnje te promiješajte.
Posebno pomiješajte toplo mlijeko, instant suhi kvasac i veliku kašiku šećera te ulijete u gotovu smjesu.
Zamijesite u glatko tijesto, podijelite na četiri dijela i razvaljajte na 1/2 cm debljine.
Narežite na trokutiće i oblikujte u kiflice.
Zagrijte pećnicu na 180ºC.
Kiflice slažite na namašćen lim i ostavite u kuhinji na toplome 10-15 minuta.
Premažite žumanjkom i po želji pospite sezamom, kimom ili makom.
Pecite u pećnici 10-15 minuta.
Slatki kupus s mesom
Priprema 45 min
Kuhanje 1 h
Serviranja 4 porcije
Sastojci:
1 glavica kupusa, isječenog na srednje komade
½ kg mesa junećeg (ili po želji)
5-6 mrkvi, isjeckanih na tanje kolutove
2 glavice luka, isjeckanog na kockice
3-4 paradajza (oguljena i isjeckana na kockice) ili
0,5 l paradajza iz tube
2-3 lista lovora
ulje
so, biber
Priprema:
U velikoj šerpi zagrijte malo ulja, pa stavite sitno isjeckanog luka da se proprži dok blago ne porumeni.
Zatim dodajte meso isjeckano na kockice. Zatim dodajte mrkvu, kupus, paradajz (može i paradajz iz tube), vode, lovor i začinite po želji. Kuhajte oko sat vremena.
U skuhan kupus stavite nasjeckan peršunov list.
Savjet:
Ovo može biti i vegetarijansko jelo ukoliko umjesto mesa stavite praziluk, papriku i krompir.
Badema
Priprema 15 min
Kuhanje 12 – 15 min
Serviranja 60 kolačića
Sastojci:
300g Dukat maslaca na sobnoj temperaturi
375g šećera
2 jaja
1 kašika ekstrakta vanilije
3 šolje brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
1/3 šolje šećera
1 kašika cimeta
1 šolja badema ili oraha (polovice)
Priprema:
U većoj zdjeli umutite Dukat maslac sa 300g šećera, do 3 minute. Dodajte jaja i vaniliju.
U odvojenoj zdjeli umiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Sjedinite sa maslac kremom i dobro umutite. U manjoj posudi pomiješajte 1/3 šolje šećera sa cimetom; ostavite sa strane.
Oblikujte tijesto u loptice. Laganim pokretima uvaljajte ih u mješavinu s cimetom. Poredajte loptice na masni papir, udaljene 5cm jednu od druge. Zatim pritisnite polovicu oraha ili cijeli badem u centar loptice-
Sada savršena bademčica spremna je za pećnicu. Pecite na 180°C, u trajanju od 12 do 15 minuta.
Savjet:
Pripremljeno tijesto uvijek možete staviti u zamrzivač i peći kad vam je zgodno. Biće jednako ukusni!
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com
Akos.ba