Ramazanski iftarski meni – osamnaesti dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Pogačice sa sirom
Priprema 10 min
Kuhanje 15 min
Serviranja 10 do 12 pogačica
Sastojci:
500g brašna
4 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
prstohvat mljevene paprike
60g Dukat maslaca
250g Sirela edamer
Priprema:
Zagrijati rernu na 220°C.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i mljevenu papriku. U to dodajte Dukat maslac, prethodno izmrvljen blenderom ili nožem. Dodajte Sirela edamer. Sipajte Dukat trajno mlijeko. Miješajte viljuškom dok ne postane mekana, kompaktna smjesa.
Pobrašnite radnu površinu i na njoj razvucite tijesto u 2 cm debelu kocku. Isjecite ga na manje (5cm) kocke ili krugove i stavite na papir za pečenje. Pospite svaku kocku narendanim sirom. Pecite 12-15 minuta.
Voćna kombinacija: Dodajte 2 kašike šećera umjesto mljevene paprike, a umjesto sira dodajte ribizle, brusnice ili grožđice. Dodajte narendane kore limuna u smjesu za tijesto.
Goveđi gulaš s povrćem
Priprema 20 min
Kuhanje 1 h 45 min
Serviranja 12 porcija
Sastojci:
2 kašike Dukat maslaca
4 mrkve, izrezati na kolutiće
4 stabljike celera, deblje rezane
2 luka, sitno sjeckana
2 kašičice timijan začina
2 kašičice majčine dušice začin
1 kašičica ružmarina
so i biber
1kg govedine, izrezati na kocke
1l goveđeg temeljca od kocke
1/4 šolje paradajza iz tube
2 kašike sirćeta
1/4 šolje brašna
2 šolje Dukat trajnog mlijeka, podijeliti na dva dijela
1kg krompira , oguljen i izrezan na kocke
malo senfa
Priprema:
U velikom loncu, na Dukat maslacu izdinstajte mrkvu, celer, luk, majčinu dušicu, ružmarin, 1/4 kašičice soli i 1/2 kašičice mljevene paprike, kuhajte 10 minuta.
Dodajte komadiće govedine i dobro promiješajte. Dodajte napravljeni temeljac, paradajz iz tube i sirće. Ostavite da kuha dok ne proključa. Smanjite vatru, poklopite i dinstajte uz povremeno miješanje 45 minuta.
U mikrovalnoj zagrijte 375ml ili 1 1/2 šolju Dukat trajnog mlijeka. Umutite brašno u preostalo hladno mlijeko. Skinite poklopac i dodajte u gulaš krompir, umiješajte i hladno mlijeko sa brašnom, te dodajte i toplo mlijeko iz mikrovalne. Nastavite kuhati na laganoj vatri 30 do 45 minuta uz povremeno miješanje, ili dok se krompir ne skuha.
Začinite solju i biberom. Po želji umiješajte malo senfa. Poslužite!
Brzo&Fino kokos torta
Priprema 15 – 20 min
Kuhanje 20 min
Serviranja 12 porcija
Sastojci:
400gr Dukatela krem namaz
100ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje
250ml Dukat trajnog mlijeka
100g kokosa
100g šećera u prahu
50g kokosa
2 kesice vanila šećera
10g želatine
180gr keksa
100g Dukat maslaca
Priprema:
Želatinu potopite u malo vode da nabubri. 100gr kokosa prelijte sa 250ml Dukat mlijeka i pustite nekoliko minuta da odstoji. U međuvremenu, izmiksajte Brzo&Fino vrhnje za kuhanje, Dukatelu, šećer, vanilin šećer i preostali kokos. Dodati kokos natopljen u mlijeku i želatinu. Sve lijepo izmiješajte. Kekse sameljite, dodajte istopljeni maslac, dobro izmiješajte da dobijete homogenu masu pa staviti kao podlogu za tortu. Preko oblikujte sloj kokos smjese i ostavite u frižideru da se stisne. Prelijte šlagom, izlomljenom čokoladom i listovima mente.
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com
Akos.ba