Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Isah Dacić glavni imam IZ Bošnjaka u Francuskoj za Akos.ba : Školujmo našu djecu i učimo ih da budu korisni

Isah Dacić glavni imam IZ Bošnjaka u Francuskoj za Akos.ba : Školujmo našu djecu i učimo ih da budu korisni

Sa glavnim imamom Islamske zajednice Bošnjaka u Francuskoj Isahom Dacićem razgovarali smo o aktivnostima džemata u Strazburu, sličnostima i razlikama između ramazana u Sandžaku i Francuskoj, Bošnjacima u Francuskoj, te sličnim temama.

Razgovarao : Admir Lisica

Akos.ba : Koje su aktivnosti vašeg džemata u toku ramazana, te u kojoj se mjeri one razlikuju u odnosu na ostale mjesece ?

Dacić : U našem džematu pored redovnih aktivnosti koje se ogledaju u dnevnim namazima, heftičnim predavanjima, vjerskoj nastavi za djecu, okupljanja u povodu raznih događaja i drugo u toku ramazana imamo dodatne aktivnosti, teravija namaz, nocni namaz, predavanje poslije svake teravije, zajednički iftari u džamiji kao i porodični iftari u kućama, omladinski iftari, povremena druženja sa  vaizima koji dolaze iz BIH, turniri u raznim sportskim aktivnostima, obilasci ako ima  bolesnih, prikupljanje finansijske pomoć ako ima potrebnih itd.

Ramazan je poseban mjesec u godini i naravno da se u velikoj mjeri razlikuju i naše aktivnosti u odnosu na druge mjesece. Svijest o vrijednosti posta, namaza i drugih djela u ovom mjesecu u odnosu na druge mjesece daje posebnu snagu na dodatni angažman. S druge strane u ovom gradu Bošnjaci imaju samo ovaj džemat koji im treba nadomjestiti mnoge stvari koje im nedostaju u dijaspori, počevši od najbanalnije stvari samog čestitanja ramazana, pripremanja za ramazan, zatim svijesti o našoj vjeri, naciji, kulturi i običajima. Sve to i mnogo više od toga naš narod očekuje od džemata i svoga imama naravno.

Akos.ba : Prema Vašim procjenama da li su Bošnjaci dobro integrisani u francusko društvo, te koja udruženja aktivno egzistiraju na teritotriji Francuske ?

Dacić : Naš narod je po prirodi usudio bih se kazati sposoban, vrijedan i radan i samo im treba prilika ili ambijent da oni dokažu svoju sposobnost. To se je pokazalo na stotine primjera, doduše najviše u dijaspori, valjda zbog tog ambijenta koji nedostaje u matičnoj zemlji. Ono u čemu ja imam uvida kroz neposredan kontakt sa našim narodom koji živi u Francuskoj, posebno u mom džematu sa kojima svakodnevno kontaktiram, integracija je već ‘’passe compose’’, ljudi rade, mladi se obrazuju, završavaju prestizne fakultete, dolaze do zavidnih pozicija u društvu, itd. Ono što me posebno brine u svemu tome jeste moguća asimilacija u koliko ne budemo uložili dodatne napore da adekvatno kroz naše džemate i sutra kroz velike islamske centre odgovorimo na te izazove. Za sada ima uz džemat nekoliko klubova folkornog karaktera koji egzistiraju na ovim prostorima. Mislim da bi na tom planu uz naše džemate koji daju veliki doprinos trebala priteći i država BIH preko svojih konzularnih odjeljena u pomoć kroz organiziranje nastave na bosanskom jeziku i ostalih sadržaja.

Akos.ba : Porijeklom ste iz SandŽaka da li možete napraviti paralelu između ramazana u Sandžaku i Francuskoj ?

Dacić : Skoro i da se ne sjećam kada sam zadnji ramazan bio u mom Sandžaku. Od maja, 2004. godine kako sam angažiran kao imam u našim džematima u dijaspori u toku ramazana ne mogu ostaviti svoj džemat da bih boravio u Sandžaku. Naravno svake godine više puta dolazim u BIH i Sandžak. S obzirom da preko društvenih mreža možemo pratiti najbitnije ramazanske aktivnosti u našoj domovini, posebno preko Radija Bir i Sandžak TV. Ono što nam definitivno nedostaje jesu naše porodice sa kojima smo se navikli kroz naše djetinjstvo i ranu mladost da sehurimo i iftarimo. Nažalost, ezani sa munara koji su nam ovdje zabranjeni također fale, Sve ostalo pa čak i vruće somune nadoknadimo domaćom kuhinjom u kući i džematu.

Akos.ba : Vaša ramazanska poruka čitaocima ?

Dacić : Ramazan je posebna prilika, iskoristimo je da postanemo što bolji ljudi, ispravimo naše negativne postupke, popravljajmo porodične i rodbinske odnose, praštajmo jedni drugima, pomozimo jedni druge, školujmo našu djecu i učimo ih da budu korisni članovi zajednice.

Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top