Vi ste ovdje
Home > ramazanski-kutak > Iftarski meni > Ramazanski iftarski meni – osamnaesti dan

Ramazanski iftarski meni – osamnaesti dan

Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.

Pogačice sa sirom

Priprema 10 min

Kuhanje 15 min

Serviranja 10 do 12 pogačica

Sastojci:

500g brašna 

4 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice soli

prstohvat mljevene paprike

60g Dukat maslaca 

250g Sirela edamer

Priprema:

Zagrijati rernu na 220°C.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i mljevenu papriku. U to dodajte Dukat maslac, prethodno izmrvljen blenderom ili nožem. Dodajte Sirela edamer. Sipajte Dukat trajno mlijeko. Miješajte viljuškom dok ne postane mekana, kompaktna smjesa.

Pobrašnite radnu površinu i na njoj razvucite tijesto u 2 cm debelu kocku. Isjecite ga na manje (5cm) kocke ili krugove i stavite na papir za pečenje. Pospite svaku kocku narendanim sirom. Pecite 12-15 minuta.

Voćna kombinacija: Dodajte 2 kašike šećera umjesto mljevene paprike, a umjesto sira dodajte ribizle, brusnice ili grožđice. Dodajte narendane kore limuna u smjesu za tijesto.

Goveđi gulaš s povrćem

Priprema 20 min

Kuhanje 1 h 45 min

Serviranja 12 porcija

Sastojci:

2 kašike Dukat maslaca 

4 mrkve, izrezati na kolutiće

4 stabljike celera, deblje rezane

2 luka, sitno sjeckana

2 kašičice timijan začina

2 kašičice majčine dušice začin

1 kašičica ružmarina

so i biber

1kg govedine, izrezati na kocke

1l goveđeg temeljca od kocke

1/4 šolje paradajza iz tube

2 kašike sirćeta 

1/4 šolje brašna

2 šolje Dukat trajnog mlijeka, podijeliti na dva dijela

1kg krompira , oguljen i izrezan na kocke

malo senfa

Priprema:

U velikom loncu, na Dukat maslacu izdinstajte mrkvu, celer, luk, majčinu dušicu, ružmarin, 1/4 kašičice soli i 1/2 kašičice mljevene paprike, kuhajte 10 minuta.

Dodajte komadiće govedine i dobro promiješajte. Dodajte napravljeni temeljac, paradajz iz tube i sirće. Ostavite da kuha dok ne proključa. Smanjite vatru, poklopite i dinstajte uz povremeno miješanje 45 minuta.

U mikrovalnoj zagrijte 375ml ili 1 1/2 šolju Dukat trajnog mlijeka. Umutite brašno u preostalo hladno mlijeko. Skinite poklopac i dodajte u gulaš krompir, umiješajte i hladno mlijeko sa brašnom, te dodajte i toplo mlijeko iz mikrovalne. Nastavite kuhati na laganoj vatri 30 do 45 minuta uz povremeno miješanje, ili dok se krompir ne skuha.

Začinite solju i biberom. Po želji umiješajte malo senfa. Poslužite!

Brzo&Fino kokos torta

Priprema 15 – 20 min

Kuhanje 20 min 

Serviranja 12 porcija

Sastojci:

400gr Dukatela krem namaz

100ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje 

250ml Dukat trajnog mlijeka

100g kokosa

100g šećera u prahu

50g kokosa

2 kesice vanila šećera

10g želatine

180gr keksa

100g Dukat maslaca

Priprema:

Želatinu potopite u malo vode da nabubri. 100gr kokosa prelijte sa 250ml Dukat mlijeka i pustite nekoliko minuta da odstoji. U međuvremenu, izmiksajte Brzo&Fino vrhnje za kuhanje, Dukatelu, šećer, vanilin šećer i preostali kokos. Dodati kokos natopljen u mlijeku i želatinu. Sve lijepo izmiješajte. Kekse sameljite, dodajte istopljeni maslac, dobro izmiješajte da dobijete homogenu masu pa staviti kao podlogu za tortu. Preko oblikujte sloj kokos smjese i ostavite u frižideru da se stisne. Prelijte šlagom, izlomljenom čokoladom i listovima mente.

Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top