Ramazanski iftarski meni – dvadesettreći dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Brzo&Fino miješani uljevak sa sirom
Priprema 15 min
Kuhanje 50 min
Serviranja 4 do 6 porcija
Sastojci:
180g luk, sitno isjeckanog
100g paprika, sitno isjeckanih
200ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje 20%
700g krompira
400g Sirela edamera, narendanog
3 jajeta
1 kašičica soli
malo bibera
Priprema:
Istopite Dukat maslac u tavi. Dodajte luk, paprike i dinstajte dok ne omekšaju. Sklonite sa strane.
Sipajte Dukat trajno mlijeko u veliku zdjelu. Stavite isječeni krompir u mlijeko. Dodajte Sirela edamer (ostavljajući malu količinu za posipanje na kraju), jaja, vhrnje, izdinstano povrće, so i biber. Sve promiješajte i sipajte u u četvrtastu tepsiju ili vatrostalnu zdjelu. Pospite preostalim sirom po vrhu.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C, 45- 50 minuta. Isjecite na kocke i tako služite.
Đuveč
Priprema 1 h
Kuhanje 45 min
Serviranja 4 porcije
Sastojci:
1/2kg pilećeg bijelog mesa
250g riže
2-3 glavice crnog luka
2 češnja bijelog luka
150g graška
1 paprika, isječena na tanje komade
1 paradajz, oguljen, isječen na kockice
voda
so
biber
ulje
Priprema:
Isjeckani crni luk propržite na ulju na umjerenoj vatri. Zatim dodajte isjeckano povrće, vodu i poklopite.
Ostavite da se dinsta par minuta. Potom dodajte meso, bijeli luk i, ukoliko je potrebno, nalijte malo vode i ostavite da se dinsta 5- 6 minuta. Začinite po ukusu.
Dodajte očišćenu i opranu rižu i zalijte vodom. Ostavite sve da se kuha oko pola sata.
Đuveć možete zaljutiti dodavanjem mljevene ljute paprike. Sve zapeći u rerni 10-tak minuta.
Savjet:
Đuveč možete spremiti bez mesa- sa ribom ili paprikom i patlidžanom.
Domaći čoko-krem kolačići
Priprema 20 min
Kuhanje 15 min
Serviranja 8 porcija
Sastojci:
60ml vode
60ml šećera
125g Dukat maslaca, na sobnoj temperaturi
60g crne čokolade ili čokolade za kuhanje
125g šećera u prahu
325g Dukat maslaca
125g mljevenih badema
prstohvat soli
1 veće jaje
450g brašna
3 kašike soka od limuna
Priprema:
Krema: Napravite sirup tako što ćete u loncu prokuhati šećer i vodu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ostavite na stranu.
U zdjeli umutite Dukat maslac na najvećoj brzini, najmanje 10 minuta. Ulijte sirup u zdjelu s maslacem i dodajte rastopljenu čokoladu.
Zagrijte pećnicu na 150˚C. Pomiješajte šećer, maslac, mljevene bademe i so. Dodajte jaja i brašno i 3 kašike soka od limuna. Razvaljajte tijesto i izrežite željene oblike. Stavite kolačiće na pleh i pecite 15 minuta.
Stavite malo kremastog fila na svaki ohlađeni kolačić, pospite šećerom u prahu.
Kolačiće držite u frižideru najmanje 30 minuta. Služite na sobnoj temperaturi.
Akos.ba