Ramazanski iftarski meni – devetnaesti dan
Recept za pripremu tope možete pročitati OVDJE.
Zeljanik
Priprema 10 min
Kuhanje 30 min
Serviranja 4 porcije
Sastojci: 4 jaja
300- 400g kravljeg sira
300g špinata, sitno isjeckanog
3 šolje kukuruznog brašna
2 šolje pšeničnog brašna
2 šolje Dukat trajnog mlijeka
1 šolja ulja
1 prašak za pecivo
so
Priprema:
Operite špinat i kratko ga blanširajte u kipućoj vodi, 2- 3 minuta.
Kada se malo ohladi, isjeckajte ga. Sve sastojke pomiješajte u velikoj zdjeli pa prebacite u smjesu u tepsiju podmazanu Dukat maslacem.
Smjesu posolite ako sir samo po sebi nije dovoljno slan. Pecite oko pola sata na 200°C.
Savjet:
Jelo možete posuti susamom pa peći.
Medaljoni od piletine i sira
Priprema 20 min
Kuhanje 12 – 15 min
Serviranja 30 medaljona
Sastojci:
600g pilećih prsa
180g Sirela gaude
125g brašna
3 jaja
375g krušnih mrvica
1 kašičica origana ili bosiljka
so
svježe mljeveni biber
ulje za prženje
Priprema:
Izrežite piletinu na komade veličine 5x5cm i debljine 1cm. Izrežite i Sirela goudu na komade te veličine ali samo nešto tanje.
Zagrijte rernu na 230°C. Zarežite svaki komad piletine horizontalno i umetnite Sirela sir. Pritisnite krajeve. Uvaljajte komade piletine sa Sirela sirom u brašno. Umutite jaja sa malo vode i umočite komade piletine u jaja. Najzad komade piletine uvaljajte u krušne mrvice koje ste pomiješali sa origanom, solju i biberom. Svaki komad možete uvaljati u jaja i krušne mrvice više puta da biste spriječili da sir prilikom pečenja iscuri.
Poredajte medaljone na papir za pečenje i pecite 12-15 minuta. Medaljone servirajte sa omiljenim sosom ili ljutim kečapom.
Rafaelo kuglice
Priprema
40 min
Serviranje
40 kuglica
Sastojci:
250 ml Dukat trajno mlijeko
250 ml Brzo&Fino vrhnje za šlag
10 supenih kašika šećera
10 supenih kašika gustina
250g margarina
2 kesice vanilin šećera
200g kokosovog brašna
1 kesica lješnika
Priprema:
Od 250 ml Dukat trajnog mlijeka oduzeti 10 kašika te u tu količinu staviti gustin i šećer i zmiješati. Ostatak mlijeka istresti u šerpu i staviti da proključa. Kad proključa dodati Brzo&Fino vrhnje za šlag, promiješati te dodati mlijeko u koje smo umutili šećer i gustin. Kuhati uz stalno miješanje dok se ne zgusne.
Kada se masa zgusne, maknuti sa vatre i dodati margarin uz stalno miješanje. Ostaviti da se malo ohladi i kada bude mlaka dodati 100g kokosovog brašna i rukom dobro izmiješati. Lješnike propržiti na suhoj tavi a potom ih istresti u pamučnu krpu i malo protrljati da s njih spadne koža. Od mase uzimati komadiće veličine oraha i u nju utisnuti lješnik, napraviti kuglicu i na kraju uvaljati u kokos.
Držati u frižideru do serviranja.
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com
Akos.ba