Ramazan u Sudanu: Zaustavljanje putnika na cestama da se pridruže iftaru
Za stanovnike Sudana dolazak mjeseca ramazana predstavlja najdraže doba godine. Većina ljudi ga dočekuje sa posebnom strašču. Pripreme obično počinju jedan mjesec prije dolaska samog ramazana. One sa sobom donose čišćenje kuća, džamija, javnih prostora, kao i ulica koje se ukrađavaju na poseban način.
Ramazanska kuhinja je posebnost u ovoj zemlji, također. Što se jela i pića tiče, najpoznatiji su Abre – lokalno piće pravljeno od kukuruza, začina i nekolicine sitnijih sastojaka pomiješanih zajedno. Asida – sudanska kaša, je jedno od najpoznatijih iftarskih jela, pravljena od brašna šećerne trske.
Glavna karakteristika sudanskog iftara jeste tradicionalno njegovo tradicionalno održavanje izvan kuće – na ulici, u obližnjim džamijama, ili nekom drugom javnom prostoru. Nešto manje od pola sata prije samog ezana, porodice se okupljaju i svaka sa sobom donosi sofru – veliki tanjir sa raznoraznim jelima (pečena jela, peciva, salate, supe, Asida i Abre). Nakon toga, muškarci ustaju i presijecaju ceste / puteve, zaustavljajući ljude koji su u prolazu u svojim automobilima, i pozivajući ih da im se pridruže u iftaru. Ovaj običaj je posebnost Sudana i predstavlja formu društvene solidarnosti sa ciljem dijeljenja iftara za cijelu zajednicu.
Sagovornik: Abdelwahab Adam, master student of International and Public relations at the International University of Sarajevo
Za Akos.ba piše: Mujo Adžemović