Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Za Marš mira već registrovano oko 700 učesnika

Za Marš mira već registrovano oko 700 učesnika

Pripreme za Marš mira, pješački pohod koji se tradicionalno održava već 14 godina zaredom s ciljem sjećanja i odavanja počasti onima koji su izgubili živote u ljeto 1995. godine dok su preko šuma u okolini Srebrenice pokušavali doći do slobodne teritorije na području Tuzle, traju već nekoliko mjeseci i do sada je prijavljeno oko 700 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Nastao kao inicijativa onih koji su preživjeli “put smrti”, kako ga mnogi nazivaju, danas je prerastao u međunarodni događaj kojem se svake godine pridruži više od 5.000 osoba.

Hiljade je onih koji su ubijeni u šumama bespomoćno pokušavajući doći do slobodne teritorije. Međutim, hiljade je i onih koji su preživjeli i danas svjedoče strahotama koje su preživljavali u šumama u okolini Srebrenice. Bez tačne putanje, uz stalno pucanje, granatiranje i gonjenje od strane vojske i policije RS-a, kao i paravojnih formacija iz RS-a i Srbije tražili su spas.

“Marš mira 2018“ je jedna od najvećih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida, a predsjednik pododobora za Marš mira Munir Habibović izjavio je za AA da pripreme za ovogodišnji marš teku prema planu.

“Web stranica i brojevi telefona za prijave su aktivirani prije nekih deset dana. Trenutno imamo prijavljenih oko 700 učesnika. Ove godine očekujemo oko 6.000 učesnika. Aktuelni su radovi i fokus je na izmjenu trase od Kameničkog brda do Buljima, u dužini od 17 kilometara. To je originalna trasa iz ‘95. koju smo obilazili svih 13 marševa”, pojasnio je Habibović.

Podsjetio je da je na Kameničkom brdu u ljeto ‘95. u jednom danu ubijeno oko 1.000 ljudi.

“Mislimo da će sve biti spremno 1. jula”, rekao je Habibović navodeći da se nada da će nakon 20. juna imati i probni Marš kada je u pitanju trasa kojom planiraju pješačiti ove godine.

Dodao je da se organizovane grupe za učešće na ovogodišnjem Maru mira mogu prijaviti do 1. jula, a pojedinci do samog polaska Marša 8. jula.

Inače, “Marš mira Nezuk – Potočari” i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Na trasi od Nezuka do Potočara učesnici su ranijih godina prolazili maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

akos.ba

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top