Moj vrtU Fokusu

Radovi u vrtu u junu

Ako su početkom ljeta u vrtu radovi u punom jeku, onda će se u vrtu juni možda činiti kao vrlo miran mjesec. Ali nije tako. Iako je masovno cvjetanje završilo, proljetna obrezivanje i obrada biljaka od štetočina već je odavno, prerano je za vrtlara odmarati se na lovorikama i čekati žetvu!

Bez obzira na to koliko bi želio mirno promatrati kako se plodovi sipaju, a mladi rast uzdiže iznad krošnji, nema trenutka praznog odmora.

U junu dolazi vrijeme:

  • borba protiv insekata koji se aktiviraju ljeti i uobičajenih biljnih bolesti;
  • zalijevanje i dorada voćnih kultura;
  • reznice grmlja i drveća da bi se dobio jesenji sadni materijal.

Pažnja ljetnih stanovnika potrebna je u proljetnim cijepljenjima, kao i biljkama koje su patile od izdajničkih mrazeva. Jedna od bobica koju su Rusi najviše voljeli, jagoda u junu cvjeta, daje plodove i daje brkove. Treba joj i dosta njege.

Njega voćaka i grmlja u junu

Kada se otvori sve lišće i padnu cvjetovi, na koštunjavim plodovima, bolje nego u rano proljeće, vide se suhe grane. Oni bi se, bez čekanja jeseni i bez izazivanja množenja štetočina, morali ukloniti u živo drvo. Jako pogođene grane se režu “na obruču”. Nakon sanitarne obrezivanja mjesta posjekotina i posjekotina tretiraju se vrtnom var.

Već ljeti vruće sunce brzo suši zemlju. Kako bi u drugoj polovici ljeta i jeseni, vrt ljetni stanovnik osigurao žetvu, drveće i grmlje iz prvih dana juna treba redovito i obilno zalijevati. Ukupno se tokom vegetacijske sezone navodnjavanje uređuje najmanje 4 puta, tokom vrućih sušnih razdoblja i na pjeskovitim tlima potreba za vlagom uveliko raste.

U zavisnosti od tla, pod voćkama se na kvadratni metar sipa od 4 do 7 kanti vode. To vam omogućuje da potpuno navlažite korijenski sistem, koji se pojavljuje kod različitih vrsta na dubini od 20 do 80 cm.

Mulitiranje stabala, zalijevanje u bušotini ili korištenje sistema za navodnjavanje kapanjem pomaže usporiti isparavanje i gubitak vlage vrijedne ploda.

Voćne grmlje koje brže reagiraju na deficit vlage zalijevamo dva puta u junu:

  • prvih dana u mjesecu, kada započne rast jajnika i biljke daju svijetlo zeleni rast;
  • nakon 2-3 nedelje, tokom bojenja plodova i njihovog intenzivnog punjenja.

U isto vrijeme, ne smijemo zaboraviti korenje blizu stabljikih krugova. Toplina i voda potiču mnoge korove, borba protiv kojih se u vrtu nalazi važan je dio posla u junu. Uklanjanje neželjenih gostiju i labavljenje tla kombiniraju se s gnojidbom dušičnim i kalijevim gnojivima. Nakon cvatnje dobro je koristiti:

  • infuzija 1 dijela gnoja na 10 dijelova vode;
  • rastvor sa 1 litre ptičjeg izmeta u 20 litara vode.

U početnoj fazi razvoja plodova uklanja se slab, oštećen jajnik, osmišljavaju se i po potrebi postavljaju potpornje za najviše opterećene grane stabala.

Razmnožavanje voćnih kultura reznicama u junu

Rad u junu bio je usmjeren ne samo na berbu ove godine, već i na postavljanje buduće bašte.

Početak ljeta je najprikladnije vrijeme za razmnožavanje reznicama i plastenjem voćnih kultura kao što su ogrozd i ribizla, chokeberry, jagoda, šljiva, orah i mnoge druge vrste.

Sadni materijal iz grmlja s niskim granama može se dobiti pomoću slojeva. Da biste to učinili, snažni izdanci se naginju i učvršćuju u labavo tlo. Kako bi se ubrzao proces stvaranja korijena na mjestu praha na korti, napravljeno je nekoliko poprečnih ureza. U junu vrtlar treba da očvrsne mjesta za ukorjenjivanje, korov, zalije i olabavi tlo.

Za voćke i obraste usjeve pogodnije je koristiti zelene reznice sa 4-5 zdravih pupoljaka. Sadni materijal tretiran stimulansom korijena dodaje se kap po kap u stakleniku. Za ukorjenjivanje je bolje uzeti oprani riječni pijesak pomiješan sa tresetom.

Na povišenoj temperaturi i vlažnosti, ali ne na direktnom suncu, nakon 1,5-2 mjeseca reznice klijaju i spremne su za sadnju na stalno mjesto ili cijepljene.

Prve junske bobice

Lipanj je vrijeme cvjetanja, plodonošenja i razmnožavanja voljenih mnogih vrtnih jagoda, koprive i rane maline. Da bi biljke dale izdašan usjev, moraju im se osigurati vlaga i hranjiva zaštita od štetočina i bolesti.

Ispod grmlja jagode se šire mahunom ili zamjenskim materijalom; da bi se dobila velika berba, obrezuju se brkovi sa kćerkicama i mogu se koristiti za sadnju nove plantaže.

Da biste zaštitili bobicu od praškaste plijesni, treba ih zalijevati ujutro. U ovom slučaju će se rjeđe pojaviti spore gljivice i uzrokovati bolest.

Pored toga, u junu je potrebno tretirati vrt od štetočina, među kojima nisu samo one koje kvare dugo očekivane jabuke, šljive i kruške, nego i ne manje opasne lisne uši, privlačeći mrav u vrt, sve vrste listića. Jabuke i kruške, posebno po hladnom, vlažnom vremenu, liječe se od bora i gljivičnih bolesti.
Izvor:bs.crushingplants.info

akos.ba

Povezani članci

Back to top button