Islamske teme

”Pustio je dva mora da se dodiruju, između njih je pregrada i oni se ne miješaju.”

Specifičnost mora, koja je od strane istraživača otkrivena u skoroj prošlosti, u Kur’anu se ističe na slijedeći način:

”Pustio je dva mora da se dodiruju, između njih je pregrada i oni se ne miješaju.” (Ar-Rahman; 19,20)

Sredozemno more i Atlanski okean imaju velike valove, jaka strujanja i plimu i oseku. Iako se voda Sredozemnog mora na Gibraltaru susreće sa vodama Atlanskog okeana njene karakteristike (gustoća, temperatura i toplota) ostaju nepromjenjene. Pošto između ova dva mora postoji jedna nevidljiva granica.

Ova Kur’anom saopćena, karakteristika mora – da se međusobno dodiruju, a da se njihove vode apsolutno ne miješaju – u nedavnoj prošlosti oktrivena je od strane okeanografa. Ustanovljeno je da se, zbog pristunosti jedne fizičke snage, nazvane ”površinski napon”, vode susjednih mora ne miješaju.

Površinski napon, koji proizilazi iz različite gustine mora, gotovo poput zida sprečava međusobno miješanje voda. Svakako je zanimljiv momenat da se ova činjenica nalazi u Kur’anu, što je, opet, još jedan veoma efektan odgovor onima koji tvrde da je Kur’an napisan od strane čovjeka, Muhammeda, s.a.v.s. Kur’an se pojavio u periodu kada čovjek nije imao pojma niti o fizici, ni o površinskom naponu, a niti o okeanografiji.

Izvor: ,,KUR’ANSKI IZAZOV ZNANOSTI”

Autor: Esad Bajić

Za Akos.ba pripremila: Adisa O.

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button