Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Pruži djetetu priliku da ispravi svoju grešku

Pruži djetetu priliku da ispravi svoju grešku

Dešava se da pojedini roditelji zbog najmanjih sitnica kojim nisu zadovoljni kod svog djeteta prozivaju i ismijavaju svoje dijete. Tu dječiju bezazlenu sitnicu u stanju su pamtiti duži vremenski period i sve to vrijeme prozivati svoje dijete zbog toga. Tako npr., ako dijete ukrade nešto, oni ga dozivaju imenom “kradljivac“, “lopov“ i sl. Ili, u drugom slučaju, kada dijete slaže nešto, dozivaju ga imenom “lažljivac“.

Dijete to sluša i pati podnoseći bol na svoj način. Međutim, ono istovremeno u svojoj duši stvara ubjeđenje kako je ono rođeni kradljivac, lažov itd. Nakon izvjesnog vremena dijete to prihvata kao istinu, uopće ne reaguje na ta dozivanja i takva tretiranja te više i ne pokušava da to izmijeni i popravi. Kada se to desi postavlja se pitanje ko će izbaviti i zaštititi dijete od toga.

Neukazivanje prilike za povjerenjem i odgovornošću

Ovo je greška u kojoj roditelji svojoj djeci uskraćuju priliku za pokazivanjem odgovornosti. Ponekad to roditelji čine zbog pretjerane brige i pažnje prema djeci, tj. zbog toga što ne žele da opterećuju svoje dijete, a ponekad to čine zbog toga što nemaju povjerenje u njega. I za ovaj slučaj imamo bezbroj primjera u svakodnevnom životu.

Tako npr. dešava se da roditelji posjeduju fabriku ili lanace trgovinskih radnji, a za rad u njima unajmljuje druge ljude. U isto vrijeme njihova djeca besposleno sjede kod kuće i ljenčare bez ikakve obaveze i posla. Još gori su slučajevi kada u takvim porodicama djeca rade kod drugih.

Gdje je u svemu tome mjesto i uloga roditelja i ko će pripremiti tu djecu za život bez bogatstva i roditelja?

Izvor: “Opasne greške u odgoju djece“
Autor: Šejh Muhammed b. Ibrahim el-Hamd
Za Akos.ba priredila: Medina Kanlić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top