Vijesti iz zemlje

Promovisani maturanti i maturantice medresa i srednjoškolskih ustanova IZ BiH

U sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, a u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH) organizirana je manifestacija ”Maturalni dan 2019.“, kojom je promovirana nova generacija maturanata i maturantica medresa i srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kazao je kako je ovo veliki dan za maturante koji svečano privode kraju jednu značajnu etapu svog života, obrazovanja i sazrijevanja kao ljudi.

Dodao je i kako je ovo uspjeh i njihovih profesora i roditelja, kao i cijele zajednice čija su budućnost.

Kavazović je rekao kako zna da većina maturanata žuri da odraste.

”Dobro je to jer brod jeste najsigurniji u luci, ali ako ne isplovi nikada ni otkriti nove svjetove. On za boravak u mirnoj luci nije napravljen niti je stvoren. Njemu trebaju dobri vjetrovi da ga pokrenu. Međutim, ni najbolji vjetar ne odgovara onome ko ne zna kamo plovi. Zato se slobodno otisnite u život. Ne plašite se onoga što vas očekuje nego se pouzdajte u Boga i ono što ste naučili. Neka vam vaša vjera bude vodilja i nada”, naveo je Kavazović.

Poručio je kako je život pred njima pun iskušenja.

”Mnogo zlo će vas mamiti, ali gledajte da vas ništa ne omami. Vrata su otvorena, život je pred vama. Vi sada birate kojim ćete putem krenuti”, rekao je Kavazović.

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku Dževad Hodžić kazao je kako se danas u Sarajevu nalaze svršenici medresa i islamskih gimnazija od Zagreba, preko Cazina, Travnika, Sarajeva, Visokog, Mostara…. do Novog Pazara.

Hodžić je kazao kako smatra da su medrese i gimnazije najbolji i najvažniji dio Islamske zajednice u BiH i dio odnosno aspekt u kojem Islamska zajednica vrši najvažniju misiju svog djelovanja prema Kur’anu i sunnetu.

”Mi danas kroz medrese i islamske gimnazije, ne školujemo, ne obrazujemo samo kadrove koje će raditi unutar Islamske zajednice. Mi danas kroz naše medrese i gimnazije ne obrazujemo samo kadrove koji će raditi kao imami, vjeroučitelji ili vjeroučiteljice, hatibi, raditi u džamijama, merdesama i tako dalje”, rekao je Hodžić.

Dodao je kako će pojedini maturanti i maturantice misiju i svjedočenje islama vršiti i izvan Islamske zajednice, i možda još u još odgovornijem i za budućnost islama značajnijem djelovanju.

Smatra kako je islamski koncept obrazovanja je obrazovanje koje je samo po sebi odgoj.

Hafiza Ajla Tipura, iz Karađoz-begove medrese pročitala je poruku ispred maturanata i tom prilikom kazala kako maturanti danas dolaze iz različitih krajeva, ali ih sve spaja ista želja,  želja za traženjem korisnog znanja.

”Medresa nije obična škola, medresa ima dušu i medresa se živi. Svaki korak u medresi, jedna je stepenica više, stepenica uspjeha, sreće na ovom i budućem svijetu…”, rekla je Tipura.

Dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Zuhdija Hasanović kazao je kako maturanti i maturantice trebaju biti ponosni na uspjeh koji je ne samo njihov nego i njihovih roditelja.

Smatra kako je ovo uspjeh i škola i Islamske zajednice u BiH.

Hasanović je rekao kako želi da budu svjesni svojih kvaliteta, ali da istraju, bez obzira na izazove koje ih čekaju.

”Volio bih da u trenucima, kad vam drugi govore da živimo u vremenima kada sve ima svoju cijenu, a ništa nema stvarno,  pokažete da principi koje živite, principi istine, pravednosti i poštenja nisu na prodaju i da nema blaga kojim se oni mogu kupiti”, rekao je Hasanović.

Pozvao je maturante i maturantice da stalno rade na sebi i ne misle da su dovoljno dobri, uspješni, prepoznatljivi, spašeni i da se ne trebaju truditi da budu bolji.

”Ne zaboravite da je prvi znak starosti, bez obzira koliko godina imate, kada izgubite volju da radite na sebi“, rekao je Hasanović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je učenicima generacije uručio priznanja.

Manifestacija je održana uz prikladan vjerski i kulturni program.

Medrese je u školskoj 2018./2019. pohađalo 2.630 učenika u 100 odjeljenja. Gimnazije su pohađala 542 učenika u 23 odjeljenja. Medrese i gimnazije u ovoj generaciji završilo je 776 učenika, od kojih 372 odlična učenika.

Programu je prisustvovao 291 učenik.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button