Umjetnost

Promovirane patriotske pjesme posvećene Bošnjacima Nevesinja

Mladi mostarski muzičar Adnana Pajević sinoć je u Centru za kulturu Grada Mostara promovirao dvije lokal patriotske pjesme posvećene Nevesinju.

Pajević kaže kako se na taj korak odlučio zbog obaveze prema svojim precima.

Prva pjesma, “Rodni grade”, urađena je prema tekstu Bajre Perve, a govori o specifičnim elementima kulture življenja Bošnjaka u Nevesinju. U pjesmi su opjevani karakteristični lokaliteti i pejzaži tog kraja.

Druga pjesma pod nazivom “Fatihe” govori o stradanju nedužnog civilnog stanovništva u proteklom ratu na području Nevesinja. Dobro poznate činjenice da je ubijeno preko 330 Bošnjaka u ovom gradu i da se još uvijek traga za posmrtnim ostacima njih 120, pjesma naglašava sljedećim stihovima: “Šta skriviše i zbog čega, sitna djeca, žene stare, da ih muče, žive pale, da ih kolju i mrcvare?”

Tekst autorski potpisuje Hasan Eminović.

– Ove riječi svi mi izgovorili smo bezbroj puta, odnosno onoliko puta koliko smo govorili o zločinu u Nevesinju. I zato se ne može reći da su to moji stihovi, to su naše riječi, naša pitanja koja će ostati živa sve dok i nas ima – kazao je Eminović.

Pjesma “Fatihe” se melodijski nalazi između novovremenih muzičkih izraza kaside i klasične balade, u kojoj se negdje u daljinama podteksta podrazumijeva usmeno stvaralaštvo.

Ideja snimanja ovih pjesama, pokrenuta je prije godinu i po, a Pajević planira snimiti cijeli CD pjesma posvećenih nevesinjskim selima. Već ima pripremljene dvije pjesme koje govore o selima Borovčići i Kruševljani.

Podršku snimanju pjesama pružili su ministar obrazovanja u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Muzički centar Pavaroti i BH Telecom Direkcija Mostar.

Promociji su prisustvovali predstavnici pravnih subjekata koji okupljaju Bošnjake Nevesinja.

(H.E./Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button