Vijesti iz zemlje

Zekatom na poljoprivredne proizvode pomognut rad javnih kuhinja, bolnica i humantiranih organizacija

Prema Planu rada Rijaseta Islamske zajednice za 2020. godinu, a u saradnji s organizacionim jedinicama Islamske zajednice, od 5. do 19. oktobra 2020. godine provedena je aktivnost organiziranog prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode na području BiH.

U odnosu na prošlu godinu ostvareni su mnogo bolji rezultati. U ovoj godini je prikupljeno 206.034 kg različitih prehrambenih artikala, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 88.875 kg. Uz poljoprivredne proizvode, prikupljeni su i artikli kao što su brašno, ulje, šećer, ajvar, sokovi, pekmezi, džemovi, salata, tjestenina i sl.

„Imajući u vidu sve okolnosti koje su pratile ovogodišnju aktivnost prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode, posebno poteškoće izazvane pandemijom korona virusa, možemo konstatovati da su rezultati mnogo bolji od prethodne godine“, kazao je rukovodilac Ureda za zekat, Vehid ef. Arnaut.

Prikupljeni proizvodi su direktno usmjeravani prema odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice, koje su, nakon podmirenja svojih potreba, višak artikala usmjeravale prema drugim organizacijama koje se bave pružanjem pomoći ugroženim kategorijama.

„Pored obdaništa, medresa, fakulteta i studentskih domova Islamske zajednice, podržan je rad brojnih ustanova koje brinu o socijalno ugroženim i osobama u stanju potrebe. Sve više adresa na koje se usmjeravaju prikupljeni artikli potvrda su opredijeljenosti Islamske zajednice da uz pomoć svojih članova pomaže najugroženije kategorije u našem društvu“, istakao je Arnaut.

Poljoprivredni proizvodi i prehrambeni artiklima uručeni su velikom broju narodnih kuhinja, a između ostalih, Javnoj kuhinji “Imaret” u Bihaću, Narodnoj kuhinji „Imaret“ u Tuzli, Merhametovoj Narodnoj kuhinji u Brezi, Narodnoj kuhinji „Hasna“ u Janji, Gradskoj narodnoj kuhinji Zenica i Narodnoj kuhinji u Doboju.

Također, uručena je pomoć i brojnim humanitarnim i zdravstvenim organizacijama, kao što su JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, Dječiji dom MFS – EMMAUS Centar Potočari, Dom za stara i iznemogla lica Goražde, CROPS – Lukavac, kantonalne bolnice u Travniku i Goraždu, Bolnica za plućne bolesti Travnik, Univerzitetska bolnica Foča, itd.

Bez obzira na teške okolnosti praćene pandemijom, iz Ureda za zekat ističu da je ovogodišnja aktivnost na ukupljanju zekata na poljoprivredne proizvode provedena s velikim uspjehom i na zadovoljstvo velikog broja svojih krajnjih korisnika.

Akos.ba

Povezani članci