Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Promovirana knjiga “Stvarnost i mediji” autorice Fahire Fejzić-Čengić

Promovirana knjiga “Stvarnost i mediji” autorice Fahire Fejzić-Čengić

Ističući da je knjiga “Stvarnost i mediji” nastajala u protekle dvije godine, autorica Fejzić-Čengić je kazala da ova knjiga pokušava da kroz različite oglede, načine i konkretne primjere pokaže “koliko stvarnosti ide šumom, a mediji drumom ili obrnuto”

  – Knjiga “Stvarnost i mediji – Vrijeme istrošenih ideologija” autorice Fahire Fejzić-Čengić večeras je predstavljena sarajevskoj publici u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, prenosi Anadolu Agency (AA).

Autorica knjige, inače profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i šefica na Odsjeku komunikologije, Čengić je za AA istakla da je ovo njena šesta knjiga i da je i ona, baš kao i autoricin profesionalni angažman, vezana za novinarstvo, medije i istraživanje u toj oblasti.

Ističući da je knjiga “Stvarnost i mediji” nastajala u protekle dvije godine, autorica Fejzić-Čengić je kazala da ova knjiga pokušava da, kroz različite oglede, načine i konkretne primjere, pokaže “koliko stvarnosti ide šumom, a mediji drumom ili obrnuto”.

“Knjiga pokušava da pokaže koliko i gdje se susreću stvarnost i mediji i koliko mediji mogu da doprinesu emancipaciji u užarenom svijetu i na lokalnom nivou. Na neki način, ova knjiga pokušava da što angažirano, što teorijski, što praktično da ponudi odrđena rješenja na vrlo interesentna pitanja koja se tiču svih nas”, kazala je autorica.

Na upit novinara zašto nema stvarnosti u javnosti, autorica Fejzić-Čengić ističe da se u knjizi mogu pronaći i odgovori na to pitanje, te dodaje da je stvarnost višeslojna i teška i da ju je vrlo teško u “zbrzanim i površinskim medijskim eksplikacijama oslikati”. Dodaje i to da u medijima uglavnom gledamo samo medijsku prezentaciju, bez stvarnosti u tome, ali da mediji nisu isključivi krivci za takvu situaciju.

“Ovo je jedno moje promišljanje, jer ja nisam pomodarski pisac koji piše ono što se voli čuti, već zapravo stvari koje se trebaju pominjati”, zaključila je autorica Fejzić-Čengić.

Kao promotori knjige prisutnima su se obratili prof. dr. Emina Kečo-Isaković, prof. dr. Kerima Filan, prof. Mustafa Spahić i Izedin Šikalo.

Autorica Fejzić-Čengić je napisala veliki broj stručnih i naučnih radova i pet knjiga: Medijska globalizacija svijeta, Uvod u teoriju informacija – udžbenik za studente, Medijska kultura u BiH, Putopisi i Riječ je temelj društvenog života. Predaje nastavne discipline: Teorija informacija, Printano novinarstvo, Uređivanje u mas-medijima, Programska i uređivačka politika medija, Medijska kultura te Novinarske prakse. Trenutno je šef Odsjeka komunikologija/novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Dobitnik je interne nagrade Fakulteta za najbolji osvrt 2008. godine, za tekst o knjizi Carle del Ponte, objavljen u časopisu ANUBiH “Dijalog”.

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top