Književni kutak

Promocija romana ‘Sokol’ u Srebreniku

Književni prvijenac ‘Sokol’ Hajrudina Delića, u okviru manifestacije „Dani povelje 2019“, promovisan je u Srebreniku. Ovaj roman, paralelno nudeći priče dviju porodica, nudi prikaz jednog vremena, tradicije i običaja.

Promocija pisane riječi i sevdaha

U Srebreniku je dana 18. januara, u okviru Bošnjačke zajednice Preporod, koja ponosno baštini pisanu riječ, održana promocija romana ‘Sokol’, autora Hajrudina Delića. Ovu lijepu manifestaciju je toplim riječima otvorio predsjednik Preporoda Srebrenik, Razim Slanjankić „Preporod u svojim redovim aktivnostima, njeguje promocije knjiga velikih autora iz raznih oblasti. Stoga, hvala gospodinu Deliću koji nas je počastio svojim dolaskom u Srebrenik, i svojom iznimnom historijskom knjigom.“

U ulozi promotora je bila Aida Šerifović, koja se osvrnula na značaj historijskih činjenica iznesenih u ovome djelu, te se osvrnula na sami koncept priče, koju je slikovito čitateljstvu donio Delić.

Autor je istaknuo kako je ovo njegov najznačajniji rad na kojemu je radio četiri godine, kako je to knjiga koja, prožeto historijskim nitima, nudi priču iz 19. stoljeća, a donesenu kroz prizmu porodica Sokolović i Zilma. Delić je također kazao kako djelo paralelno prikazuje dešavanja iz Bosne i Hercegovine i Beča, ali je akcenat na domaćem čovjeku i običajima naših prostora.

Manifestaciju u Srebreniku je svojim glasom uljepšala i interpretatorica sevdaha Vesna Hadžić, a uz muzičku pratnju Vedada Suljića. Dakle, ovo ne samo da je bila promocija iznimnog književnog djela, promocija pisane riječi, nego je ujedno bila promocija i sevdalinke, o kojoj je, kao dijelu tradicije, pisano i u romanu ‘Sokol’. Prisutnima je, tako, približena ljepota običaja, tradicije, pisanja i sadržaj romana.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Povezani članci

Back to top button