U Fokusu

U Istanbulu se sprema otvaranje velike Camlica džamije

Riječ je o novoj džamiji koja je smještena na uzdignutom brdu Camlica na azijskoj obali Bosfora koja zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu

Radovi na izgradnji Camlica džamije u Istanbulu privode se kraju, pa će najveća džamija izgrađena u modernoj Turskoj za vjerske obrede biti spremna za dvije ili tri sedmice, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o novoj džamiji koja je smještena na uzdignutom brdu Camlica na azijskoj obali Bosfora. Nova istanbulska ljepotica izgrađena je u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu.

Reporterska ekipa AA posjetila je gradilište i uvjerila se kako su u toku završni radovi na svim poljima i kako je do otvaranja džamije ostalo svega nekoliko dana.

Impozantni kompleks, pored džamije, sadrži i muzej, umjetničku galeriju, knjižaru, konferencijsku dvoranu, umjetnički atelje i veliki parking.

Čelnik Udruženja za izgradnju i očuvanje džamija i kulture u Istanbulu Ergin Kulunk za AA je kazao kako je kamen temeljac za izgradnju Camlica džamije postavljen 6.augusta 2013. godine, a kako se već danas može reći da je izgradnja kompleksa završena i da su ostale samo pojedine finese za okončanje cijelog projekta.

“Uporedo s džamijom, izgrađeni su i popratni objekti, kao i uređenje pejzaža i rekreacijskog parka na površini od 80-90 dunuma. Izgrađen je i tunel koji će olakšati pristup vozilima. Ulažemo maksimalne napore da do kraja mjeseca možemo reći da je kompletan projekt uzpješno završen“, kazao je Kulunk.

Ističući kako je želja bila da džamija bude izgrađena u turskom stilu, Kulunk je kazao da je na konkursu izabran projekt dvije arhitektice koji je dodatno dorađen tako da džamija predstavlja djelo osmanske, seldžučke, ali i moderne gradnje.

“Riječ je o klasičnoj džamiji i projektu koji je od početka zamišljan kao nastavak djela Mimara Sinana. Džamija jeste inspirirana Sinanovim djelima, ali nije njihova kopija. Trenutno je je to najveći projekt kada su u pitanju postojeće džamije u Turskoj“, kazao je Kulunk.

Dimenzije džamije pune su simbolike. Bogomolja ima šest munara, koje predstavljaju imanske šarte, odnosno šest stubova islama. Četiri (sa tri šerefa) su visoke po 107,1 metar, a dvije (sa dva šerefa) su visoke po 90 metara.

Glavna kupola džamije visoka je 72 metra i predstavlja 72 nacije nastanjene u Istanbulu, dok druga kupola visoka 34 metra simbolizira registracijsku oznaku tog grada. U unutrašnjosti kupole napisano je 16 Allahovih imena, a na površini od 220 metara bit će ispisana sura al-Feth.

Na upečatljivim ulaznim vratima džamije ispisani su pojedini ajeti iz sure Ali Imran.

Džamija može primiti 60.000 vjernika (oko 25.000 u unutrašnjosti, 12.500 u dvorištu te u vanjskom dvorištu oko 22.500).

U džamiji je moguće i istovremeno klanjati osam dženaza-namaza.

Iako je još uvijek u upotrebi projektni naziv Camlica džamija, taj vjerski kompleks će na dan svečanog otvorenja dobiti novi naziv, a očekuje se da ga javnosti saopći turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button