Vijesti iz zemlje

Proizvođači ogrijeva: Ima dovoljno ogrijeva i cijene ne bi trebale rasti

Uredno snabdijevanje energentima i posebno njihove cijene sve više zabrinjavaju građane kako se bliži predstojeća zima.

Uredno snabdijevanje energentima i posebno njihove cijene sve više zabrinjavaju građane kako se bliži predstojeća zima. Na moguće nestašice i nova poskupljenja za sada nema adekvatnog odgovora nadležnih. Ni odluka o privremnoj zabrani izvoza peleta koja ističe 24. septembra – nije rezultirala nižom cijenom.

Privremena zabrana izvoza peleta nije dala rezultate jer su ga proizvođači uskladištili i samo čekaju prestanak važenja te odluke. Razlog je taj da na evropskom tržištu vlada nestašica peleta i cijene su znatno više nego na našem.

Ne krijući to, jedan od njih da ni njima nije poznato da li će Vijeće ministara produžiti zabranu, ali je ona garant trenutne cijene od 640 maraka po toni te dovoljnih količina.

“Kako će oni odlučiti to ostaje samo da vidimo, situacije je 50-50. Po pitanju zabrane izvoza, ono što mi možemo garantovati jeste da će ogrijeva biti sve dok traje zabrana izvoza i cijene neće rasti, osim ako se desi nagli rast cijene goriva”, kazao je Muhamed Helać, proizvođač.(izvor.akta.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button