DuhovnostIslamske teme

Druženje sa onima koji ne znaju tvoju vrijednost donosi poniženje

Uvijek budi sa onima koji te cijene i koji znaju tvoju vrijednost, jer druženje sa onima koji ne znaju tvoju vrijednost donosi poniženje.

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Jedan čovjek iz Horosana, koji je poznavao vrste kamenja i njihova svojstva, došao je u Egipat tragajući za kamenom za koji je znao da odbija muhe, pa ga je vidio kod prodavača kamenja i upitao ga za cijenu, a prodavač mu je rekao: ”Pet dirhema.”

Čovjek iz Horosana mu je odmah dao pet dirhema i uzeo kamen. Prodavač mu je sarkastično rekao: ”Vidio sam ovaj kamen prije nekoliko dana kod jednog dječaka, pa sam ga uzeo od njega za šaku hurmi, a ti si ga zbog svoje gluposti od mene kupio za pet dirhama.”

Tada mu je čovjek iz Horosana rekao: ”Hajde sa mnom da ti pokažem ko je od nas dvojice glup.” Uzeo ga je za ruku i odveo do prodavača hurmi. Budući da su muhe bile opkolile zdjelu hurmi, on je stavio kamen pored zdjele i muhe su pobjegle. Onda ga je uzeo i muhe su se vratile, pa je opet stavio kamen pored zdjele i muhe su pobjegle. Zatim mu je rekao: ”Ovo je kamen koji kraljevi traže za svoje gozbe, i da si tražio pet stotina dirhema, kupio bih ga od tebe.”

Stari novčić za tebe i mene je samo bezvrijedni komadić metala, ali za arheologa je blago. A arheološki kamen na kome se nalaze nerazumljivi zapisi, za tebe i mene je samo kamen čiju vrijednost ne uvećava zapis na njemu, ali ga antropolozi smatraju naučnim otkrićem.

Ja imam Divan od El-Mutenebbija napisan Ibn Džinnijevim rukopisom (veliki gramatičar iz Mosula, umro 1002. god.),  i on sadrži određene intervencije i komentare El-Mutenebbijevim vlastitim rukopisom, i budući da se radi o rukopisu ja ga čuvam u svojoj biblioteci kao da je posljednje preostalo blago od Sulejmana, alejhi selam, ali za ostatak moje porodice, to je samo jedna od stotina knjiga u našoj kući.

Ono što sam htio reći je da smo mi, kao ljudska bića, poput stvari koje sam spomenuo, nećemo osjetiti svoju vrijednost osim ako nismo sa onima koji nas cijene i koji znaju našu vrijednost. Kamen protiv muha je bio samo obični kamen koji je ležao na zemlji, a kada je došao u ruke onoga ko zna njegovu vrijednost, postao je pravo bogatstvo za njega.

Isto tako, ako bih ja rukopis El-Mutenebbijevog Divana dao prodavaču falafela, on bi ga vjerovatno pocijepao i koristio za umotavanje svojih sendviča.

Stoga uvijek budi sa onima koji te cijene i koji znaju tvoju vrijednost, jer druženje sa onima koji ne znaju tvoju vrijednost donosi poniženje. (saff.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button