Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Problem pasa lutalica: Šta se čeka?

Problem pasa lutalica: Šta se čeka?

Sve manje građana pse lutalice doživljava kao ponos naših ulica [Al Jazeera]

Slučaj sa ženom u Kutini je definitivno razriješio sve nedoumice.

Piše: Enes Ratkušić

Svako ko je u postdejtonskom kontinuitetu pratio zbivanja u zemlji mogao je bez posebnih poteškoća uočiti nove trendove u pogledu odnosa prema životinjama, kojima se u pogledu plemenitosti nauma, nije moglo naći neke posebne zamjerke. Kod jednih je upravo plemenitost kao specifično stanje duha bio glavni motiv da se opredijele za podršku, druge je podsticao snobizam.

No, dobro znajući da ih većina nastoji iskoristiti kao najbolji način da se strancima bez posebnih napora mazne lova, malo ko je očekivao da bi novi trendovi mogli poprimiti tako morbidne metastaze, stajališta koja graniče s ludilom. Slučaj sa ženom u Kutini je, međutim, definitivno razriješio sve nedoumice.

Nakon što su psi lutalice nasmrt rastrgali ženu, iz spomenutih društava sugerirano je da pse treba poslati na promatranje, a da se žrtvu nisu udostojili ni spomenuti. Ta žena je je očito bila samo kolaterarna šteta, tek uzgredna neophodnost, paradigmatička nužnost bez koje su nova osvajanja psećih sloboda i prava nezamisliva.

Zato me ne iznenađuju zbivanja u Sarajevu i drugim sredinama širom Bosne i Hercegovine. U nedoumici sam samo na šta se čeka – da padne mrtva glava, da bi se nešto konačno poduzelo, kako bi se psi poslali na kakvo kolektivno promatranje i znanstvene analize.

Odsustvo reakcije

Više je nego zastrašujuće i poražavajuće čuti pa i pročitati ovih dana kako vlasti Sarajeva, ali i drugih gradova širom Bosne i Hercegovine, nemaju rješenja za pse lutalice, koji pored isprepadanih homo sapiensa krstare gradom, ujedaju koga stignu, ne „brinući“ za posljedice, „uvjereni“ da su novoosvojene slobode i prava dovoljna garancija da im niko ništa ne smije.

Držim sretnom okolnosti što sve manje građana pse lutalice doživljava kao ponos naših ulica, znak da da se vrtoglavo u svim segmentima uključujemo u procese osvajanja novih demokratskih načela društvenog života….

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Problem pasa lutalica: Šta se čeka?

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top