Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Prikaz 1.600 objekata: Muzej porušenih džamija gradit će se na Igmanu

Prikaz 1.600 objekata: Muzej porušenih džamija gradit će se na Igmanu

Imamo idejno rješenje, a sada radimo izvedbeni projekat. Imali smo neka obećanja od vlade Katara, koji su bili zainteresirani da ulažu u taj prostor, a to će koštati 800 hiljada KM, kaže Džiho.

Džamija na Igmanu uskoro će biti dio kompleksa koji će se uz džamiju graditi prema projektu Fonda memorijala KS. Prema riječima direktora Fonda memorijala Kantona Sarajevo Nurudina Džihe, gradit će se muzej porušenih džamija u ratnom periodu.

– Imamo idejno rješenje, a sada radimo izvedbeni projekat. Što se tiče finansiranja, imali smo neka obećanja od vlade Katara, koji su bili zainteresirani da ulažu u taj prostor – objašnjava Džiho.

Suad Zijadić, pomoćnik direktora Fonda memorijala KS, kazao je da je za realizaciju idejnog rješenja potrebno oko 800.000 maraka.

– Radi se o specifičnoj gradnji koja će se uklopiti u ambijent. Osim džamije, bit će tu još četiri ili pet objekata. Ratna džamija ostaje kakva i jeste, jer smo je nekoliko puta obnavljali kako bismo je sačuvali. Imat ćemo manju dvoranu u kojoj će se održavati skupovi. Postojeću tekiju ćemo dislocirati i napravit ćemo novu – kazao je Zijadić.

Pored ovih objekata, Zijadić navodi da će se izgraditi objekat u kojem će biti smještena Služba zaštite i videonadzora, potom mokri čvor s tuševima.

– Muzej porušenih vjerskih objekata, tačnije džamija, prikazat će oko 1.600 objekata koji su srušeni tokom rata u BiH. A nešto niže bit će izgrađen i manji restoran za posjetioce ovog kompleksa – izjavio je Zijadić.

Igmanska džamija predstavlja autentični spomenik kulture, koji je izgrađen u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada su sve druge rušene i spaljivane. Namjera Uprave Fonda je da Igmanska ratna džamija s pratećim objektima postane mjesto sjećanja i druženja.

(E. Hadžimejlić/Faktor.ba)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top